Egészségügyi előadás (képgalériával)2018. február 28. (szerda) 19:00 - Egészségnews/6645_0_300.jpgEgészségügyi előadást tartottak a Civil Ház nagytermében az Ózdi Szív Klub tagjainak. Bogdán-Rajcs Sándor az Almási Balogh Pál Kórház Sebészeti Osztályának főorvosa, a vastag- és végbél daganatairól, tüneteiről és kezelési módszereiről beszélt hallgatóságának. A klub vezetése fontosnak tartja az ilyen programokat.

Az Almási Balogh Pál Kórház Sebészeti Osztályának főorvosa tartott tegnap délután előadást az Ózdi Szív Klub tagjainak. A szervezők fontosnak tartják az ilyen programokat, hiszen sokakat érinthet ez a betegség. Igyekeznek az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt fektetni, így havonta egy alkalommal egy szakorvost látnak vendégül. A tavalyi évben nyolc ehhez hasonló előadáson vehettek részt az érdeklődők.

„Most sikerült megnyernünk a sebész főorvos urat is, aki Nyíregyházáról érkezett ide hozzánk. Nagyon élvezetes az előadása. Azon kívül, hogy ismereteket terjeszt, közérthetően is beszél. Nem szakszavakat használ, hanem érhető módon adja át tudását. Lehet látni a tagokon is, hogy figyelnek” - mondta Levora Sándorné, az Ózdi Szív Klub, elnöke.

Az orvos szaktudása mélyreható volt és részletes információkkal, illetve példákkal, sőt különleges hasonlatokkal is élt prezentációja közben. Kitért az emésztőszervek káros daganatainak fajtáira, valamint a vizsgálatok menetét is felvázolta. A vastagbélrák több stádiumból fejlődhet ki. Figyelmeztető jel lehet a vérszegénység és a sápadtság is.

„A tápcsatorna daganatok száma az utóbbi évtizedek során rendkívül módon megnőtt. Különösen megnőtt a vastagbél és végbélrákban szenvedőknek a száma. Ezen betegség csoportnál az utóbbi években bevezetett vizsgáló módszerek, kezelési lehetőségek nagymértékben megváltoztatták azt az esélyt, hogy a korábban eléggé kilátástalan helyzetből, jelenleg egy meglehetősen jól gyógyítható betegségcsoportot tudunk mindennap kezelni” - nyilatkozta Bogdán-Rajcs Sándor, az Almási Balogh Pál Kórház Sebészeti Osztályának főorvosa.

A vastagbél- és végbélrák, a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. A szakember szerint 50 éves kor fölött mindenki számára javasoltak a szűrővizsgálatok.


645_0_t 645_1_t 645_2_t 645_3_t
645_4_t
Vissza