Szóbeli felvételi (képgalériával)2018. február 28. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6642_0_300.jpgMegkezdődtek a szóbeli felvételi vizsgák városunk középiskoláiban. A meghallgatás része a komplex középfokú felvételi eljárásnak. Célja az, hogy egy elbeszélgetés keretében felmérjék a jelentkezők szóbeli készségét, tájékozottságát. Városunk két legnagyobb intézményében közel 400 diákot hallgatnak meg a pedagógusok.

Az ország középfokú oktatási intézményeiben február 20-a és március 9-e között tartják a szóbeli felvételi és az alkalmassági vizsgákat. Ezek nem központiak, az adott középiskolában szervezik. E héttől szóbeli meghallgatáson mérettethetik meg magukat a középiskolákba jelentkező fiatalok. A József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumba közel 250 diák adta be a jelentkezését. Ők emelt nyelvi, biológiai, humán, műszaki-informatikai, testnevelési és katonai osztályok közül választhattak. Az intézményben több napon keresztül zajlanak az elbeszélgetések.

„A diákok általános iskolai ismereteire és általános tulajdonságaikra vagyunk kíváncsiak. Ez ténylegesen egy elbeszélgetés. Motivációjukat nézzük, illetve azt, hogy az adott tantárgyból, hogyan teljesítettek. Az angol nyelvű felvételinél nyilvánvalóan a társalgás nyelve átválthat angolra, vagy aki az emelt szintű testnevelés, vagy a katonai osztályunkba jelentkezett, ott egy gyakorlati felvételit kell teljesíteni” - mondta Tuza Ottó, a JAG igazgatója.

Az általános kérdéseken túl szóba kerül az érdeklődési kör, a diák választott tagozatnak megfelelő ismerete, az idegen nyelvre jelentkezőknél pedig a kommunikációs készséget mérik fel. Nincs ez másképp a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban sem.

„Százötvenöt nyolcadikos diákot várunk szeretettel. Négy bizottság előtt hallgatjuk meg őket. A bizottság tagjai az iskolavezetésből, a leendő osztályfőnökökből és egy-egy szakmailag tapasztalt pedagógusból állnak. A gyerekeknél megerősítjük a szakmaválasztási szándékát és ezekről visszajelzéseket kapunk, illetve a nyelvi előkészítő gimnáziumi osztályunkban természetesen mérjük a nyelvi kompetenciájukat és a kommunikációs készségüket” - fogalmazott dr. Benkőné Fehér Éva, a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója.

Az intézményben a folyosók zsúfolásig megteltek az általános iskolás tanulókkal és az őket kísérő szülőkkel. A jelentkező diákok izgatottan várták a szóbeli elbeszélgetést.

„Úgy gondolom, hogy itt is meglehet tanulni mindent, mint máshol. Nem szeretnék más városba menni továbbtanulni. Szeretnék itt Ózdon maradni. Az írásbeli felvételi nem sikerült annyira jól, és most ezen múlik sok minden” - nyilatkozta Kossuth Kristóf, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A központi felvételi eljárás lezárása után az eredményeket rögzítik, és összeállítanak egy ideiglenes felvételi listát, ami felkerül az adott intézmények honlapjára. Minden középiskola a saját pontszámítási szabályai szerint rangsorolja jelentkezőit. A végső eredményt az egyeztetett felvételi jegyzék alapján küldik ki a diákoknak, így április 27-án kiderül, hogy ki, hol folytathatja szeptembertől az iskolát.


642_0_t 642_1_t 642_2_t 642_3_t
642_4_t 642_5_t
Vissza