Szerelem és politika (képgalériával)2018. február 26. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6634_0_300.jpgAz 1848-as nemzedék nagy szerelmeiről és titkos szívzűrjeiről tartott előadást dr. Csorba László az Ózdi Szabadegyetemen. A „Szeretve mind a vérpadig” című előadásra rengetegen összegyűltek az Olvasó Adorján Lajos termében. A hetedik éve futó rendezvénysorozat nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében.

Szinte telt házas érdeklődés fogadta az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi meghívott vendégét. Dr. Csorba László történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az 1848-as generáció szerelmi ügyeibe nyújtott betekintést hallgatóságának. Az előadást Dancsok Tamás, a rendezvénysorozat főszervezője nyitotta meg, aki köszönetet mondott szervezőtársainak a rengeteg munkáért, amit belefektetnek egy-egy ilyen esemény előkészítésébe, lebonyolításába. Erre az évre vonatkozóan számtalan ötlete van.

„A márciusi előadásban, csakúgy mint tavaly, lesz egy élő háttérkép Ózdról, ami az Echo TV egyik legnézettebb műsora, abszolút csak világpolitika lesz benne, és áprilisban tervezzük a Vincze Ottó barátommal a Sport Média negyedik előadását. Ennyi lesz az idén tavasszal, és hát ősszel, ha minden igaz, szeptemberben egy fantasztikus világszenzációval fogunk indítani. Erről még sokat nem tudok mondani sajnos, mert nagyon komoly szervezés alatt van, de ha minden összejön, akkor egy kínai egyetemi delegáció fog Ózdra érkezni. Nem véletlenül” - mondta Dancsok Tamás, főszervező.

Ahhoz, hogy megértsük egyes történelmi személyek cselekedeteit, tetteit, sokszor szükséges ismernünk a magánéletüket is. Ezzel nem az események változnak meg, hanem az arról való gondolkodásunk. A szemléletünk olyan mint egy lámpa, az, hogy éppen mivel foglalkozunk, mindig attól függ, hogy az mit világít meg.

„Hiába száz, kétszáz, ezer évvel ezelőtt éltek honfitársaink, az emberi méltóság tisztelete azt kívánja, hogy nem szabad olyasmiben kutakodni, amiről ők is azt gondolták, hogy nem más elé való. Ugyanakkor vannak helyzetek, amiket egyszerűen nem lehet megérteni másképpen, csak hogyha rákérdezünk a szívek titkaira, hogyha tényleg elolvasunk olyan leveleket is, amelyeket csak egyvalaki olvashatott el bizonyos helyzetekben. És azt gondolom, hogy évszázadokkal később, hogyha ezt kellő figyelemmel, tisztelettel tesszük, akkor nem bántjuk meg azok érzékenységét, akiket haló porukban is tisztelni kell” - fogalmazott dr. Csorba László, történész.

Dr. Csorba László többek között beszélt Széchenyi István és Wesselényi Miklós együttműködéséről, illetve Deák Ferenc és Kossuth Lajos baráti kapcsolatáról is. Érdekességként elmondta, hogy Kossuth fiának Deák volt a keresztapja, nem véletlen tehát, hogy Ferencnek nevezték el a gyermeket. A feltételezések szerint Kossuthnak egyébként olyan szerelmi ügye is volt egy lengyel őrnagy feleségével, amelynek már egész irodalma van, azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy ez valóban megtörtént volna.


634_0_t 634_1_t 634_2_t 634_3_t
634_4_t
Vissza