A nyelvtudás előnyei (képgalériával)2018. február 23. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6627_0_300.jpgNyelvi hetet rendeztek az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájában, amely szinte már hagyománynak tekinthető. A diákok évről-évre lehetőséget kapnak más nemzetek nyelvének mélyrehatóbb megismerésére. A rendezvény színesebbé tételéhez az iskola kiváló szakmai partnereket is fel tudott kérni.

A hagyományos órai keretekhez képest a nyelvi hétre sokkal inkább a játékosabb, kötetlenebb forma a jellemző. A tanórai foglalkozásokon és azokon kívül a nebulók színesebb, változatosabb formában tudnak megismerkedni az idegen nyelvekkel, az adott országra jellemző szokásokkal, valamint kultúrával. Talán emiatt is oly népszerű a gyerekek körében.

„Tanórai órák keretein belül mind angol, mind német nyelvből voltak programok. Ezek között fordítóversenyt, országismereti vetélkedőt, filmnézést, illetve így az utolsó záró napon, különösen a hagyományosan elterjedtebb angol nyelv mellett a német nyelv népszerűsítésére szakmai partnert is bevontunk, így az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat mellett, a Budapesti Goethe Intézet egy vándorkiállítást hozott le Ózdra, és ezzel kapcsoltban is voltak feladatok” - mondta Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény vezetője.

Ma már a felnövekvő generáció számára szinte kikerülhetetlen, hogy ne ismerjen valamilyen szinten legalább egy idegen nyelvet. Lépten-nyomon idegen szavakba, kifejezésekbe botlunk, amelyek ismerete megkönnyítheti tájékozódásunkat a világban, valamint a munkaerőpiacon is nagyobb eséllyel indulhatunk egy jobb állás megszerzéséért. Az iskolai nyelvoktatáson túl ehhez tudnak segítséget nyújtani egyes háttérintézmények.

„Mindenképpen igyekszünk elsősorban a vidéki iskolákat is támogatni tananyagfejlesztéssel. Szakmai nyelvet tanulók számára is igyekszünk teszteket, feladatokat összeállítani. Reklámanyagokon keresztül az egész országot tulajdonképpen lefedni azzal, hogy minél több nyelvtanulóhoz elérjen a német nyelvnek a szépsége és különlegessége” - nyilatkozta Németh Eszter, a Budapesti Goethe Intézet munkatársa.

Hazánkban több helyen, így szűkebb környezetünkben is találkozhatunk külföldi érdekeltségű cégekkel, vállalatokkal, akiknél nagyban számít a munkaerő foglalkoztatottságnál az adott ország nyelvismerete. Az ebben rejlő lehetőséget egyre több diák ismeri fel és él is vele. Ennek következtében a megrendezett nyelvi héten a gyerekek részvételi aktivitását mi sem bizonyítja jobban, hogy egy-egy vetélkedő vagy verseny kapcsán több elismerő oklevél is kiosztásra került.


627_0_t 627_1_t 627_2_t 627_3_t
627_4_t 627_5_t 627_6_t 627_7_t
627_8_t 627_9_t
Vissza