Költségvetési rendelet (képgalériával)2018. február 22. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/6620_0_300.jpg8 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a képviselő-testület Ózd Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló rendeletét. Az eddigieknél is fegyelmezettebb és takarékosabb gazdálkodásra lesz szükség az idei esztendőben, hiszen a rendelet igen alacsony tartalékokkal számol. Törekedni kell a saját bevételek növelésére, a nem tervezett kiadásokat pedig minden területen saját hatáskörben kell finanszírozni.

A költségvetés összeállítását több tényező is befolyásolja. Ilyen forráscsökkenést és kiadásnövekedést jelentő pénzügyi események például, a lakosságszám és a közhatalmi bevételek csökkenése, valamint a garantált bérminimum emelése. A korábbi években keletkezett tartalékok döntő része az iparűzési adó többletbevételeiből származott, amelyeket az elmúlt években egyebek mellett intézményi támogatásokra, felújításokra használták fel, így 2018-ban az előző évi szabad forrás már csak 100 milliós nagyságrendű.

„Minden területhez jut megfelelő támogatás ebben a városban, azonban elégedett nem lehetek a költségvetéssel, hiszen nagyon sok terület van, ami sokkal többet érdemelne meg. Ami kiemelendő, hogy ebben az esztendőben a korábbiaktól eltérően, egy 20 millió forintos keret van az utak karbantartására. Bízom abban, hogy a jelentősen romlott állapotú úthálózatot városunkban sokkal inkább tudjuk javítani, mint a tavalyi esztendőben” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Kiss Sándor MSZP-s képviselő több javaslattal is élt a költségvetési rendelet előkészítése során. Már a bizottsági ülésen felvállalta a polgármester a módosító javaslatait, a képviselő a napirendre igennel szavazott.

„A 2017-es költségvetésnél is úgy fogalmaztam, hogy ez nem egy sikeres költségvetés, nos a 2018-as sem az. Ózd város költségvetése inkább a működésre biztosítja a forrásokat, kevés fejlesztés van benne. Több módosító javaslatom is volt, amit elfogadott a képviselő-testület. Azt gondolom, hogy a fejlesztések irányába kellene menni, amit csak pályázati forrásokból lehetne megvalósítani. Ezért volt az egyik módosító javaslatom, hogy 10 millió forintot különítsünk el pályázatok előkészítésére” - nyilatkozta Kiss Sándor, önkormányzati képviselő, MSZP.

A négyfős Fidesz-KDNP frakció nem tudta támogatni a tervezetet. Fürjes Pál frakcióvezető úgy fogalmazott: sok újdonságot nem látnak ebben a sodródó költségvetésben, és semmi olyan kérdésben nem mert az előterjesztő állást foglalni, ami alapvetően befolyásolná az önkormányzat működését.

„Valóban szűkülő lehetőségek vannak az önkormányzatok számára, hiszen a feladatok is jelentősen csökkentek. Arra utaltam hozzászólásomban, hogy abban az időben, amikor a FIDESZ-KDNP vezette a várost, jelentős, sarkalatos kérdéseket kellett meglépnünk, hiszen nagyon nagy adósságteher, 5 milliárd forintnyi nyomta a vállunkat. Egy csomó olyan dolog volt, ami menet közben alakította a város dolgait, nagy pályázatokat nyertünk, idehoztuk az önkormányzat tulajdonába az uszodát, most pedig semmit nem érzékelünk. Nagyon jól megfogalmazott, jó kommunikációs dolgokat látunk, de érdemi, jövőre kiható tervek, átfogó elképzelések nincsenek” - fogalmazott Fürjes Pál, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Vitális István független képviselő is nemmel szavazott. Véleménye szerint a város pénzügyi lehetőségei jók lennének, de a Jobbik által irányított városvezetés rosszul gazdálkodik, ezért számtalan dologra jelenleg már nincs pénz.

„A tartalékok elfogytak, a problémák jelentős része nem fog megoldódni, se utak, se járdák felújítására sincs pénz. A kulturális ágazatban, az ÓMI-nál dolgozók több mint 10 éves bérfeszültségére, rendkívül alacsony bérére sem történik semmiféle lépés. Összességében a több éve meglévő, sodródó, elhibázott gazdálkodásnak köszönhető, hogy elfogytak a tartalékok, a támogatott tevékenységek mértéke csökkent, illetve számos esetben olyan kiadások vannak, amelyek aránytalanok és elkerülhetőek lettek volna” - mondta Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Az idei esztendőben az eddigieknél is fegyelmezettebb és takarékosabb gazdálkodásra lesz szükség, hiszen a rendelet igen alacsony tartalékokkal számol.

„Városunk 2018. évi működőképessége biztosított a költségvetés alapján, azonban év közben még több módosításra is szükség lesz, hiszen előre nem látható események is történhetnek. Bízunk abban, hogy bevételek is fognak még érkezni. A következő hónapokban egyébként még rendeletmódosításokkal is igyekszünk azon segíteni, hogy az intézményeink működése további újabb kereteket kapjon” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

A képviselő-testület végül 8 igen és 6 nem szavazat mellett alkotta meg Ózd Város Önkormányzatának idei költségvetési rendeletét.


620_0_t 620_1_t 620_2_t 620_3_t
620_4_t 620_5_t 620_6_t 620_7_t
620_8_t 620_9_t 620_10_t 620_11_t
620_12_t 620_13_t 620_14_t 620_15_t
620_16_t 620_17_t 620_18_t 620_19_t
620_20_t 620_21_t 620_22_t 620_23_t
620_24_t 620_25_t 620_26_t
Vissza