Szakmai nap (képgalériával)2018. február 20. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6611_0_300.jpgSzakmai napot tartottak a Digitális Erőműben. Az általános iskolás diákok betekintést nyerhettek városunk és környékének továbbtanulási lehetőségeibe. Megismerkedhettek a helyi szakképzési kínálattal, gyakorlati képzőhelyekkel, illetve különböző vállalatok tevékenységével is.

Gyermekzsivajtól volt hangos ma délelőtt a Digitális Erőmű nagycsarnoka. Közel ötszáz helyi és környékbeli általános iskolás látogatott el a pályaorientációs rendezvényre. A programot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte azzal a céllal, hogy a tanulók széles körben megismerkedhessenek a továbbtanulási lehetőségeikkel, illetve azzal, milyen helyi gyakorlati képzőhelyek és vállalatok állnak rendelkezésükre.

„Felméréseink és a gazdálkodó szervezetek jelzései alapján nagyon égető a helyzet ilyen szempontból. A vállalatok jelzései alapján az egyik legnagyobb problémát és kihívást a szakképzett munkaerő hiánya és az elvándorlás jelenti. Egyre nagyobb azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik a duális képzésben látják a közép- hosszú távú megoldást. Így a tanulók a szerződéskötéssel és a képzési idejükkel száz százalékát is a gazdálkodó szervezeteknél töltik, illetve a gyakorlati képzés is náluk valósul meg” - mondta Tóth Ádám Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési és oktatási szakigazgatója.

Különböző pavilonok és látványos eszközök várták a tanulókat. Kipróbálhatták például az újraélesztés lépéseit és a cukorvirágok készítését is, valamint kreatív feladatokat is megoldhattak egy-egy standnál. A nagycsarnokban jelen volt az Ózdi Szakképzési Centrum valamennyi képzési palettájával, mind az öt tagintézményével. A diákoknak hatalmas segítség volt ez a rendezvény, hiszen betekintést nyerhettek egy-egy szakma rejtelmeibe.

„Nagyon tetszik ez a rendezvény. Sokféle szakmát láthat itt az, aki eljön. Megismerkedhetünk rengeteg dologgal. Bár nekem más terveim vannak, én a városon kívül szeretnék tovább tanulni, de nagyon jó lehetőség ez sok gyerek számára” - nyilatkozta Montvai Blanka, a Csépányi Általános Iskola tanulója.

A nagyteremben a különböző iskolákból nemcsak a pedagógusok, hanem a fiatal tanulók is hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket. Gere Dorottya szerint van lehetőség a szakképzés után elhelyezkedni a munka világában.

„Kell a kitartás, tehát az, hogy tényleg érdekelje. Szívből jöjjön az, amit szeretne csinálni. Mert ha nincs meg az, ha ők azt nem szeretnék ezt csinálni, nem érdekli őket, akkor nem fog nekik menni ez az egész. Tényleg szívből kell hogy jöjjön” - fogalmazott Gere Dorottya, az Ózdi SZC Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium tanulója.

A rendezvény végén a diákok számos szórólappal és sok tudással térhettek haza. A szervezők remélik nagyban segíteni tudtak a tanulóknak ezzel a pályaorientációs nappal.


611_0_t 611_1_t 611_2_t 611_3_t
611_4_t 611_5_t 611_6_t 611_7_t
611_8_t 611_9_t 611_10_t 611_11_t
611_12_t 611_13_t 611_14_t 611_15_t
611_16_t 611_17_t 611_18_t 611_19_t
Vissza