Előadás a fájdalomról (képgalériával)2018. február 20. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6607_0_300.jpgFájdalomkutatásról tartottak előadást a József Attila Gimnázium Szakközépiskola és Kollégiumban. Egy volt diák, dr. Pohóczky Krisztina számolt be arról, hogyan is zajlik a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertani Intézetében a gyógyszerek kifejlesztése, illetve hogyan jutott el városunk gimnáziumából az orvostudományig.

A fájdalom érzékelése egy komplex jelenség, amelyet befolyásol az egyén érzelmi állapota és korábbi tapasztalatai. Ennek csillapításával kapcsolatos gyógyszertani előadást tartott dr. Pohóczky Krisztina a József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. A kutató egykor városunk gimnáziumában tanult, és most megosztotta a diákokkal hogyan is jutott el a kutatás legfelső fokáig. Nagyon büszke arra, hogy középiskolai tanárai segítették céljai elérésében.

„Tulajdonképpen azok a fájdalomcsillapítók, amiket ismerünk, tehát az Aszpirin, Algoflex és társai, az akut, úgynevezett nociceptin fájdalmat képesek csökkenteni. Amivel mi foglalkozunk az a krónikus fájdalom, amiben sajnos igazán nagy előrelépés nem történt. Még mindig ott tartunk, hogy ez egy olyan probléma, azaz a krónikus fájdalom, amely sok ezer ember életét keseríti meg nap mint nap. Hiszen a megváltozott munkaképesség jelentős életminőség romlást eredményez. Sajnos ez nem megoldott, és gyógyszercégek is aktívan kutatják ezt a területet” - mondta dr. Pohóczky Krisztina, egyetemi tanársegéd, PHD hallgató.

Az előadó beszámolt eddigi kutatásairól, valamint arról, hogy mi szükséges egy gyógyszer kifejlesztéséhez. Előadásában kitért az állatkísérletekre is és azok fontosságára. A tanulóknak a program jó példát szolgáltatott céljaik eléréséhez.

„Nekem ez az előadás nagyon tetszett. Szerintem sok mindent meg lehetett belőle tanulni. Szerintem nagyon jó, hogy Ózdról ilyen messzire is el lehet jutni. Nagy élmény az, hogy másokat így láthatunk, hogy hogyan érték el a céljaikat, illetve hogy a mi tanáraink tanították őket. Úgymond egy remény, hogy mi is eljuthatunk ilyen messzire innen” - nyilatkozta Weinémer Cecília, a József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója.

Magyarországon a kutatói szakma nagy hangsúlyt fektet az új törekvésekre és a karrierépítésre is. A természettudományok ismerete manapság nem népszerű a fiatalok körében, az egyetemi tanársegéd viszont fontosnak tartja ezek széleskörű ismeretterjesztését.


607_0_t 607_1_t 607_2_t 607_3_t
607_4_t
Vissza