Szerelmesek napja (képgalériával)2018. február 14. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/6590_0_300.jpgMa van Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentjének napja. A helyi virág- és ajándékboltok széles kínálattal várták a vásárlókat, valamint egyes vendéglátóipari egységek is különleges választékkal készültek erre a napra. Idén február 14-én kezdődik a keresztény vallásban a nagyböjt időszaka is.

Gazdag kínálatból választhattak a szerelmesek Valentin-napján városunkban. Megnőtt a kereslet a vörös rózsa, az apróbb ajándéktárgyak és az édességek iránt. A virágboltosok számára fontos ünnepnek számít ez a nap, nagy gonddal készülnek rá, hogy a vevők kedvében járjanak. A virágboltban ezen a napon főként férfiak fordulnak meg, hogy virággal lepjék meg szívük választottját.

„Visznek csokrokat és vágott virágokat is. A vágott virágban még mindig sláger a rózsa, de a tavaszi virágokat is szeretik csokorba kötve. Nagyon helyesek a tavaszi csokrok. Ezeket kis kosárkákba, vagy éppen dobozba készítjük el. Ezek elég divatosak manapság, de volt olyan, aki cserepes virágot vett, mivel a kedvese azt szereti” - nyilatkozta Hercska Istvánné, virágkereskedő, üzletvezető , Joli Virágbolt.

A vendéglátóhelyek is egyre inkább kihasználják a Valentin-nap népszerűségét. Ezt tapasztalhatták meg az egyik ózdi étterembe betérők is a mai nap folyamán. A szerelmesek ünnepén romantikus estére, különböző fantázia nevű étel és ital fogyasztásra invitálják a párokat.

„Külső vendégeket, előadókat is hívtunk. Katica lesz az egyik, aki már itt nagy sikerrel mutatkozott be egyik lemezbemutatója alkalmával. Itt lesz még a Gyémánt Valentin is, akit a televízióból ismerhetünk. Nagyon kellemes hangulatú, igazán a Valentin alkalmához illő műsorszámmal készülnek. Ezen kívül meglepetés is lesz az est folyamán a vendégeknek” - mondta Lőw Gábor, a Hotel Ózd ügyvezető igazgatója.

Két évvel ezelőtt avatták fel városunkban a szerelemlakat-fát. A Valentin-nap akkor is és most is jó alkalmat szolgáltat arra, hogy a párok elhelyezzék rajta kapcsolatuk zálogát. Ez a jeles nap nem csupán az emberi érzelmekről szól. A keresztény hitvilágban a mai napra esik hamvazószerda is, vagyis a Húsvét előtti nagyböjt kezdete.

„A mai nap hamvazószerda. Ilyenkor szigorú böjt van a katolikus egyházban. Háromszori étkezés, egyszeri jól lakás, húst nem fogyasztunk. Pedig hamvazószerdán nem történt semmi. Mert ha nagypénteken van ez a nagyböjti nap, a másik ilyen szigorú böjt, akkor az jogos. Péntekenként igyekszünk jobban odafigyelni arra, hogy visszafogottabbak legyünk az étkezésben meg a viselkedésben. Ezért nincsen nagyböjt alatt farsangi bál” - fogalmazott Mischinger Ferenc, plébános.
 
 A Valentin név magyar megfelelője a Bálint. A harmadik században élt Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat, s talán ezért is lett halála után az Ő védőszentjük. A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy ezen a napon választanak párt a verebek és a vadgalambok, ezért váltak jelképévé az ünnepnek.


590_0_t 590_1_t 590_2_t 590_3_t
590_4_t 590_5_t 590_6_t 590_7_t
Vissza