Választási értesítők2018. február 13. (kedd) 19:00 - Híreknews/6584_0_300.jpgMegkezdték a választási értesítők kiküldését az erre jogosult közel 8 millió magyar állampolgárnak. Ezeket a leveleket legkésőbb február 19-ig meg kell kapniuk az érintetteknek. Azoknak, akik képviselőjelöltek kívánnak lenni, egy formanyomtatványt kell igényelniük, amire 500 ajánlást kell összegyűjteni.

Már elkezdték kiküldeni azokat az értesítő leveleket, amelyekben a választópolgárok számos hasznos információt kaphatnak a közelgő szavazással kapcsolatban. A borítékokban olyan formanyomtatványt talál a voksolásra jogosult közel 8 millió magyar állampolgár, amelyből többek között megtudhatják, hogy mikor és mely szavazókörben jogosultak leadni szavazataikat. A levelet legkésőbb február 19-ig kell kézhez kapniuk.

„Elképzelhető, hogy valaki nem kap vagy nem kapott választási értesítőt. Ebben az esetben be kell jönnie itt Ózdon az Országos Választási Iroda kirendeltségébe, a Polgármesteri Hivatalba, és itt meg fogjuk nézni, hogy mi ez az ok amiért nem kapott. Ennek több oka is lehet, de ezt az adott választópolgár esetében személyenként kell megvizsgálni. Ezek az adatok és információk nem nyilvánosak, tehát csakis az adott választópolgárra tartozik” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

A választópolgároknak nem csak a szavazásra van joguk, ha nincs egyéb kizáró ok választhatóak is. Ehhez ajánlóíveket lehet igényelni, amelyeken bizonyos számú aláírást kell összegyűjteni. Ezeket a nyomtatványokat február 19-ig lehet kérvényezni, ám fizikailag megkapni a választási eljárásról szóló törvény értelmében, csak február 19-e után lehet.

„Ezeket az íveket legkésőbb március 5-ig kell visszahoznia, és ezen legkevesebb 500 ajánlásnak kell szerepelnie ahhoz, hogy jelöltként nyilvántartásba vegyük. Már több ilyen választópolgár jelentkezett A1-es nyomtatvánnyal, ajánló ív igénylés érdekében. Ezeket a választási rendszerben regisztráljuk, és 19-én a részükre átadjuk a szükséges mennyiségű ajánlóívet” - nyilatkozta Oroszné Mák Erika, a Hatósági és Szociális Osztály osztályvezetője.

Február 17-én szombaton hivatalosan is elindul a kampány. Plakát és szórólap a kampányidőszak egészében, tehát a szavazás napján is készíthető és elhelyezhető. Azonban különböző korlátok is fennállnak, egyrészt a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteres távolságon belül, közterületen választási kampánytevékenység a szavazás napján már nem folytatható, másrészt választási gyűlés sem tartható.

(A kép illusztráció.)

Vissza