Egészséges életmód (képgalériával)2018. február 13. (kedd) 19:00 - Egészségnews/6583_0_300.jpgÓzdi patika is csatlakozott a biztonságos étrend-kiegészítő programhoz. A kezdeményezés február elején indult egy szakmai szervezeteket felvonultató összefogás eredményeként. Akciójuk célja, hogy minimálisra csökkentsék a kockázatát annak, hogy olyan étrend-kiegészítők kerüljenek a gyógyszertárakba, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, ezáltal nem nyújtanak garanciát a fogyasztóknak sem.

A lakosság körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő étrend-kiegészítő termékek piaca elég szervezetlen volt az elmúlt években. A szakemberek ezért létrehoztak egy öt – jórészt egészségügyi – szervezeteket tömörítő társulást. Dr. Bérci István a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy három éves előkészítő munka eredménye az, hogy február 1-től a programhoz csatlakozott gyógyszertárakban csak megbízható forrásból származó és garantált minőségű étrend-kiegészítő termékeket lehet vásárolni.

„Ennek az az oka, hogy az ún. étrend-kiegészítő készítmények egyre népszerűbbé kezdtek válni a fogyasztók körében, és sokan úgy gondolták, hogy ez bizonyos alternatíva a gyógyszereknek, gyógyszeres kezelésnek, ami egyébként természetesen nem igaz, de sok szempontból vannak előnyös tulajdonságai az étrend-kiegészítőknek. Nagyon sok olyan piaci szereplő lépett be az utóbbi időben a piacra, akik csak elsősorban csak a gazdaság előnyeit látták az étrend-kiegészítő forgalmazásnak. Konkrétan pénzt láttak benne, és nem minden esetben törődtek megfelelő módon a termékek minőségével, illetve a fogyasztók számára biztosított előnyökkel, esetleges hátrányokkal” - mondta dr. Bérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének elnöke.

A jövőben egy előminősítési rendszer garantálja, hogy csak ellenőrzött, az uniós szabályozásnak megfelelő termékek kerülhetnek a csatlakozott patikák polcaira. A programhoz kapcsolódó gyógyszertárak könnyen beazonosíthatók egy egyszerű logó által, amellyel jól látható helyen jelzik a részvételüket az akcióban. Országosan már 1200-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ez a szám több mint fele a hazánkban működő patikáknak.
 
Az étrend-kiegészítők utáni növekvő kereslet városunk gyógyszertáraiban is egyre nagyobb forgalmat generál évről-évre.

„Gyógyszertárunk forgalmának legalább tíz százalékát éves szinten az étrend-kiegészítők adják, ez több ezer dobozt jelent. Ezért én is fontosnak tartottam, hogy belépjünk ebbe az önszerveződésbe, hiszen ezáltal fokozzuk a betegek, vásárlók biztonságát és minőségibb készítményekkel tudjuk őket kiszolgálni” - nyilatkozta dr. Szűcs Tamás, gyógyszertár vezető.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a bizonytalan forrásokból –  például internetről –  beszerzett étrend-kiegészítő termékek akár hamisított hatóanyaggal kerülhetnek forgalomba, amelynek komoly egészség károsító hatásai is lehetnek. Városunk lakói is előszeretettel használják a minőségi készítményeket.

„Mindenképpen azt gondolom, hogy hasznos dolgok ezek. Szoktuk mi is, a családban is alkalmazzuk, de megnézzük azt, hogy milyet vásárolunk. Tehát lehetőleg minden egyéb adalékanyag nélkülit, minél természetesebb vitaminokat és táplálék-kiegészítőket szoktunk vásárolni” - fogalmazott Beranekné Marczis Mária.

Fontos tehát, hogy egészségünk megtartása érdekében megbízható helyről vásároljunk táplálék-kiegészítő termékeket. Ehhez nyújt segítséget a most indult program, amelyhez Ózdról is egyre több gyógyszertár csatlakozik.


583_0_t 583_1_t 583_2_t 583_3_t
583_4_t 583_5_t 583_6_t
Vissza