Terjed az influenzajárvány2018. február 9. (péntek) 19:00 - Városnews/6574_0_300.jpgÓzdon még nincs influenzajárvány, de országosan már a szezon kellős közepén járunk. Egyre többen fordulnak háziorvosukhoz a betegség tüneteivel. Az influenza térségenként más-más számot mutat, a helyzet városunkban is változhat.

Az ország egyéb területeihez képest régiónkban nem nagymértékű a megbetegedések száma. Ha az országos adatokat nézzük, akkor folyamatosan emelkedik a járvánnyal érintettek aránya, hazánkban 47.800 beteg fordult már orvoshoz. Budapest, Pest, Fejér és Hajdú-Bihar megye az, ahol eddig a legtöbben megbetegedtek. Az említett megyéken kívül is előfordult, hogy a kórházakban látogatási tilalmat kellett bevezetni az adott intézmény egészében vagy egyes osztályain.

„Jelenleg a járvány következtében a látogatási tilalmat elrendelő kórházak száma is nőtt. Most már 15 megyét érint és 46 kórházat. Ezek közül vannak olyan megyék, ahol minden kórházra és a kórház minden osztályára kiterjed, és vannak olyan megyék, ahol esetleg csak egy-egy kórházra, illetve kórházon belül csak egy-egy osztályra terjed ki a látogatási tilalom. Ez természetesen függ a megyében előforduló betegek számától is” - nyilatkozta dr. Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos.

Térségünket egyelőre kevésbé érinti a betegség, de a korábbi évek tapasztalatai alapján várható, hogy ez a helyzet változik. Az ország több megyéjéhez képest Borsod megye még mindig jó helyzetben van, Ózdra és környékére pedig még ennél is kedvezőbb statisztikai adatok a jellemzők.

„A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy idővel kiegyenlítődnek a megbetegedések. Nyilván mi most még itt az elején tartunk, ennek megfelelően, hogy nincsen még járvány, nincsen látogatási tilalom a kórházban sem. Azt kell hogy mondjam, itt hétről-hétre változik a helyzet. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megye vonatkozásában a múlt héthez képest megháromszorozódott a betegek száma ezen a héten” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott főigazgatója.

Ha nagyfokú gyengeség, elesettség, izom- és csontfájdalmak, valamint magas láz tüneteit érezzük magunkon, érdemes az orvos tanácsát megfogadni. Aki beteg, lázas ne végezzen nehéz fizikai munkát, ne menjen közösségbe, hiszen egy normál immunitású embernek is csak így van esélye arra, hogy szövődmények nélkül megússza ezt a betegséget.

Vissza