Közösségi ház? (képgalériával)2018. február 7. (szerda) 19:00 - Városnews/6568_0_300.jpgAljzatszigetelési munkálatok zajlanak az egykori somsályi iskolában. Az épület állagmegóvása azért vált szükségessé, mert a felszivárgó talajvíz miatt rohamosan romlott az állapota. Fidrus Péter attól félt, hogy az egykor szebb napokat látott létesítmény a kultúrház sorsára jut, ezért elhatározta, hogy mindent megtesz annak megmentése érdekében. Képviselői kerete terhére a Startprogram Iroda dolgozóinak közreműködésével jelenleg is folyik a felújítás.

Talán mindenki emlékszik a somsályi kultúrház sorsára, hiszen már évekkel ezelőtt tönkrement. Mindenki tétlenül nézte, hogy egy önkormányzati épület hogyan pusztul el. Fidrus Péter azt mondja, ezt még egyszer nem szeretné átélni. A peremkerületben lévő iskola még 2004-ben zárta be kapuit, azóta folyamatosan romlott az állapota. A legsúlyosabb gondot a felszivárgó talajvíz okozza.

„Azt meg kell állítani! Ez az első lépés ahhoz, hogy megállítsuk a pusztulást. Ez zajlik most. A képviselői keretem terhére szigetelő anyagokat vettünk, néhány mázsa mész került megvásárlásra. Egyelőre olyan 200.000,-Ft-ból, aztán majd meglátjuk a továbbiakat. A cél az lenne, hogy egy közösségi házat hozzunk létre ebből az épületből. Várunk valamilyen pályázatra. Esetleg beépítjük majd valamilyen közmunkaprogramba” - mondta Fidrus Péter, alpolgármester, területi képviselő.

A terület képviselője ma reggel Farkas Péter Barnabás alpolgármesterrel tekintette meg a munkálatokat. Az intézmény felújítását január közepén kezdték meg a Startprogram Iroda dolgozói.

„Olyan 6-7 ember dolgozik ezen a munkaterületen. Utólagos szigetelést végzünk az épületen. Mint ahogy a képek is mutatják, gyakorlatilag ennek az épületnek nem volt szigetelése. Két fajta módszer van, amivel meg lehet állítani egy ilyen szigetelést. Az egyik, egy ilyen injektálásos módszer. Azt már csináltuk Urajon is, egy közösségi háznál. Ez a módszer ugyan lassúbb, de sokkal tökéletesebb módszer” - nyilatkozta Kelemen Károly, a Startprogram Iroda műszaki vezetője.

Gyakorlatilag szakaszonként bontják ki a falat, így az épület állagát nem veszélyeztetik. Ezt követően helyezik majd el a szigetelő anyagot, majd visszafalazzák az épületet. Ezzel az eljárással megakadályozzák, hogy továbbra is felszívódjon a víz a falakba. A tervek szerint az aljzatszigetelés február végére fejeződik be. A későbbiekben amennyiben megfelelő pályázati forrás áll rendelkezésre a padlót is lebetonozzák, és annak burkolatát is lecserélik.


568_0_t 568_1_t 568_2_t 568_3_t
568_4_t 568_5_t 568_6_t 568_7_t
568_8_t 568_9_t 568_10_t
Vissza