Munkaügyi helyzet (képgalériával)2018. január 31. (szerda) 19:00 - Városnews/6545_0_300.jpgIngadozik a regisztrált munkanélküliek száma városunkban. A tavaly év végi adatok szerint kétezer felett voltak a nyilvántartott álláskeresők Ózdon, számuk az év folyamán folyamatosan változott. A különböző vállalkozásoknak lehetőségük van a munkaerő pótlására egy pályázat segítségével is.

Az ózdi járásban Ózd városával együtt 17 település található. A decemberi záróadatok szerint ezen a területen 4016 fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. 2017 januárjától márciusig emelkedett az álláskeresők száma, a csúcs 4200 fő volt. Ezt követően pedig egészen októberig folyamatos csökkenés volt tapasztalható. A legkevesebb regisztrált munkanélkülit októberben mérték, ez 3657 főt tett ki. Városunkban is volt változás a regisztrált munkanélküliek tekintetében. 2037 fő volt a nyilvántartott ózdi lakos, de ez a szám szinte folyamatosan változott. Most egy pályázatot is igénybe vehetnek a munkáltatók a munkaerőpótlás érdekében.

„Él a munkahelyteremtő pályázati rendszer. Most érkezett a finisébe, február kilencedike a beadási határidő. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium hirdette, azoknak a vállalkozásoknak, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a számára, akik olyan beruházást hajtanak végre, amivel munkahelyeket, legalább két fő számára munkahelyet teremtenek. Ehhez a beruházáshoz nyújt segítséget, támogatást ez a pályázati konstrukció” - mondta Bárdos Géza, az Ózdi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának osztályvezetője.

A tavalyi év folyamán minden szakmában kerestek a cégek és a vállalkozók munkaerőt. Városunkban a helyi multinacionális, illetve a munkaerő kölcsönző cégek részéről mutatkozott kereslet, operátor, gyártósori összeszerelő feladatkörökbe. Sokan külföldön vállalnak tevékenységet a jobb lehetőségek miatt.

„Nemrég jöttem haza külföldről, és intézem a magyar okmányaimat, hogy normálisan tudjak dolgozni. Meg a külföldi befizetéseim után visszaigényeljem azt, ami jár nekem” - nyilatkozta Kiss Balázs.

Az intézmény egy összetett szolgáltatási, támogatási eszközrendszerrel igyekszik segíteni az elhelyezkedést. Vannak olyanok, akik önállóan is képesek állást keresni. Számukra állás információkat biztosítanak, illetve segítik őket, hogy minél hamarabb visszakerüljenek a munka világába.

„Kapok negyvennapit, addig tudok otthon pihenni, utána pedig megyek tovább. Vagy tanfolyamra innen a Munkaügyi Központon keresztül, vagy máshová” - mondta Bari Jánosné.

A Munkaügyi Központ a vállalkozásokat is próbálja ösztönözni az álláskeresők alkalmazására. Különböző bérjellegű támogatási rendszereket működtet, amit az a munkáltató vehet igénybe, aki álláskeresőt vesz föl, közülük is olyanokat, akik hátrányos helyzetűek. Például a munkatapasztalattal nem rendelkező fiatalokat vagy éppen az idősebb generációkhoz tartozókat. A képzéseken túlmenően azon álláskeresők részére, akik vállalkozni szeretnének az intézmény támogatást és segítséget is nyújt.


545_0_t 545_1_t 545_2_t 545_3_t
Vissza