Lángoló hegyoldal (képgalériával)2018. január 31. (szerda) 19:00 - Városnews/6544_0_300.jpgKözel harminc hektáros terület vált a tűz martalékává tegnap este az Fenyő úti hegyoldalon. A lángok terjedésének a tavaszias időjárás is kedvezett. A helyi tűzoltók két autóval siettek a helyszínre, ahol lapáttal próbálták megakadályozni a nagyobb bajt. Az ott gazdálkodóknak több kilométer villanypásztora is kárba veszett, de volt akinek a kerítése is leégett.

Tegnap este hat óra körül egy hódoscsépányi gazdálkodó a Fenyő út feletti égő hegyoldalról küldött fotókat szerkesztőségünkbe. Ezzel nagyjából egy időben a tűzoltókat is riasztották az esethez.

„Két vonulószerünk ment a helyszínre, ahol egy közel harminc hektáros száraz fű tűzzel találták magukat szemben kollégáim. Ez ebben az időjárásban nem meglepő, a január 30-i dátum az ami nem szokványos ilyen esetekben. Az elmúlt nagyjából tizenöt évben elhanyagolható számban fordult elő az évnek ebben az időszakában ilyen káreset” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Tőkés Tamás elmondta azt is, hogy minden esetben eljárást indítanak a tűz okának felderítésére. A hatósági osztály, a beavatkozó állománnyal, valamint a rendőrséggel karöltve nagy erőt fektet abba, hogy az elkövetőt még abban az esetben is megtalálják, ha a gyújtogatás gondatlanságból és nem szándékosan történt. Most ráadásul a tavaszi, szeles időjárás is kedvezett a tűz terjedésének. Kilenc tűzoltó több, mint két órán át lapáttal próbálta megfékezni a lángokat. Információink szerint ezen a területen évente kétszer, háromszor is így néz ki a hegyoldal a felelőtlen gyújtogatóknak köszönhetően.

Csépányi László azt mondja, nem érti mi késztet arra valakit, hogy ilyet tegyen, hiszen ez sem a növényeknek, sem az élővilágnak, sem a gazdálkodóknak nem jó. Most is éppen hogy nem történt nagyobb baj.

„Vannak itt olyanok, akik állatokat tartanak, azokat veszélyeztette. Él ott egy asszony is, most kérdeztem tőle, hogy: „Éva, nem égtél le?”. Azt felelte: „Nem sok híja volt.” A tűzoltók oltották el a tüzet” - nyilatkozta Csépányi László.

Többször leégett már az itteni gazdálkodók villanypásztora, most is legalább két kilométernyi veszett kárba, volt akinek a kerítése is oda lett. A tűz állítólag a Nagyvölgyi részről indult meg a Fenyő úti hegyoldal irányába. Az önkormányzati területeket a kialakított tűzvédelmi sávnak köszönhetően nem, vagy csak kis mértékben érintette, valamint az itt található kertek nagy része is így menekült meg. A zárt kertekben való növényi hulladék égetés, továbbra is önkormányzati rendelettel van szabályozva, ebben az időszakban még tilos ezeknek az ilyen formában való megsemmisítése. Aki ezt nem tartja be, akár tűzvédelmi bírsággal is sújtható.


544_0_t 544_1_t 544_2_t 544_3_t
544_4_t 544_5_t 544_6_t 544_7_t
544_8_t 544_9_t 544_10_t 544_11_t
Vissza