Influenza szezon? (képgalériával)2018. január 31. (szerda) 19:00 - Városnews/6540_0_300.jpgHetek óta zsúfoltak az orvosi rendelők az enyhe időjárás miatt. A megnövekedett beteglétszámot egyelőre nem az influenza, hanem egy hasonló tünetekkel járó felső-légúti vírus okozza. A szakemberek szerint azonban már megjelentek az első influenzás betegek is.

Közeleg az influenza szezonja, ezért érdemes még előtte beoltatni magunkat. Magyarországon átlagosan egymillió ember védekezik ilyen módon a betegség ellen. Főleg az időseknek, a krónikus állapotban lévőknek és azoknak ajánlott, akik munkájuk során sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Egyre többen küzdenek efféle tünetekkel városunkban is. A szokatlan januári meleg miatti kettős fronthatás, és a közelegő betegség híre miatt egyre többen fordulnak szakemberhez. Egyre többen keresik fel náthás panaszokkal a rendelőt. Ezek viszont eltérnek a rettegett kór kezdeti tüneteitől.

„Az influenza egy vírus által okozott fertőző megbetegedés. Súlyos betegség. Nem szabad összekeverni a közönséges náthával, bár a klinikai tünetek némileg hasonlítanak egymáshoz. Az influenza a legsúlyosabb felső-légúti infekciók közé tartozik. A tünetei lehetnek: magas láz, erős fejfájás, végtag és izom és ízületi fájdalom, rossz közérzet, bágyadtság és fáradékonyság. Míg a közönséges nátha tünetei inkább orr váladékozás, orrdugulás és köhögés. Az influenzánál erős száraz köhögés és magas láz a jellemző” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Járványról csak akkor beszélhetünk, ha az országban egy hét leforgása alatt az influenza-szerű megbetegedések száma meghaladja a 15 ezret. Hazánkban az Országos Tisztifőorvos az esztendő harmadik hetétől jelentett be ennél magasabb számot. A szakemberek szerint 20 ezer felett jár jelenleg a betegek száma. Az orvosok azt tanácsolják, hogy amíg ilyen tünetek jelentkeznek rajtunk, addig ne menjünk közösségbe, valamint a megelőzés is fontos.

„Inkább a megelőzésre és a réteges öltözködésre figyelek oda. Előnyben részesítem a homeopátiás, gyógynövéses készítményeket. C-vitaminnal és immunerősítő dolgokkal. Én ezekkel szoktam általában megelőzni” - nyilatkozta Soósné Kovács Andrea.

Városunkban még nem tetőzött a járvány. A megfázásra utaló jelek észlelése esetén viszont ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, ugyanis az influenza a kellemetlen panaszokon túl súlyos szövődményekkel is járhat.


540_0_t 540_1_t 540_2_t 540_3_t
Vissza