Barkó motívumok (képgalériával)2018. január 29. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6536_0_300.jpgBarkó ihletésű ruhákat mutatott be egy magyar tervező, Meyke a Tiszti Kaszinó Tükörtermében. A divatbemutatót hatalmas érdeklődés övezte. Az öltözékek, amelyek akár utcai viseletként is megállják helyüket, osztatlan sikert arattak a nézők között. Meyke korábban már külföldön is bemutatta barkó kollekcióját.

Molnár-Madarász Melinda, Meyke Magyarország tájegységeinek népi viseleteiből inspirálódik munkája során. Dolgozott már ókalocsai és mezőkövesdi mintagyűjteménnyel is, néhány éve azonban a barkó motívumok felé fordult a művésztanyások megkeresésére. Több éves gyűjtőmunka előzte meg a kivitelezést és a ruhák elkészítését, amelynek eredménye egy teljes barkó kollekció lett.

„2014-ben indult el a barkó projektünk, akkor kezdtük el egy képzést itt az ózdi kistérségben, előtte kerestük meg Melindát, hogy kezdjünk el együtt dolgozni a barkóság újraélesztése érdekében, akkor Ő azt mondta nekünk, hogy még gyűjtsünk fotókat, gyűjtsünk mintákat, és akkor elindulhat az együttműködés. 2014-ben Beszprémy Kata, a Hagyományok Háza szakmai vezetője kereste meg Melindát, hogy elindultunk” - mondta Pálmai Ilka, a Művésztanya vezetője.

Most ezt a kollekciót tekinthették meg azok, akik ellátogattak a Tiszti Kaszinóba. A Tükörteremben rengetegen összegyűltek, hogy láthassák Melindát és az általa tervezett ruhákat. A divatbemutatót Pálmai Ilka és a Városi Könyvtár vezetője, Jakab Krisztina nyitotta meg, az intézménnyel egyébként szoros kapcsolatot ápol a Művésztanya. Meyke ezután elmesélte a hallgatóságnak, hogy hogyan kezdődött az együttműködés, milyen irányvonalak mentén haladt a tervezés során. A barkó kollekcióval több külföldi nagyvárost is megjárt, bemutatta már Bakuban és New Yorkban is, illetve az egyik ruhát Sebestyén Márta, országszerte ismert népdalénekesnő is viselte már.

„Itt körülbelül 15 darabot fogunk bemutatni ebből a kollekcióból. Ami lehet, hogy 15 darab, de mégsem annyi, mert különböző ruhadarabok átmozgathatók, tehát a kollekciónak az is a célja, hogy mindenki megtalálja magának azt a ruhadarabot, ami a legkényelmesebb, ami az alkatához legjobban illik. Ezért nem is modellekkel, hanem barkó lányokkal fogjuk ezt bemutatni. Alacsonyabbtól a magasabbig, ezen belül variálhatók ezek a ruhadarabok” - fogalmazott Molnár-Madarász Melinda, Meyke, divattervező.

A jól variálható ruhadarabok akár hétköznapi viseletként is hordhatók, ez a tervező nem titkolt célja volt. A főként barkó rózsát és tűzliliomot fekete alapon felvonultató öltözékek osztatlan sikert arattak a nézők között.


536_0_t 536_1_t 536_2_t 536_3_t
536_4_t 536_5_t 536_6_t 536_7_t
536_8_t 536_9_t 536_10_t 536_11_t
536_12_t 536_13_t 536_14_t 536_15_t
Vissza