Kiváló tehetségpont (képgalériával)2018. január 26. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6533_0_300.jpgAkkreditált kiváló tehetségpont minősítést kapott városunk két általános iskolája is a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségétől. A Vasvár Úti Általános Iskola már 2011 óta őrzi ezt a címet, míg az Újváros Téri most kapta meg először. Az oklevél ünnepélyes átadására márciusban kerül sor Budapesten.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a magyarországi és határon túli magyar tehetségsegítéssel foglalkozó szervezeteket. Támogatja a jó képességekkel megáldott személyek felismerését és kiválasztását, illetve az ezekkel foglalkozó programokat. Városunkban két intézmény is akkreditált kiváló tehetségpont minősítést kapott a szövetség szakembereitől. Ez a cím azt mutatja, hogy az intézményekbe járó diákoknak milyen más lehetőségek állnak rendelkezésükre adottságaik fejlesztésére a tanórákon kívül, de iskolai keretek között.

„Tehetségpontként 2011-ben kaptuk meg először, ekkor kértük az akkreditációt, 2011-ben akkreditált kiváló tehetségpontként lettünk nyilvántartva. Három évenként ezt mindig meg kell erősíteni, 2014-ben másodszor nyertük el az akkreditált kiváló tehetségpontot és 17-ben pedig harmadik alkalommal. És az előző évben pedig az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy európai tehetségpontként is nyilván vagyunk most már tartva” - nyilatkozta Hák Sándor, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatója.

A Vasvár Úti Általános Iskolában Mitterbach Éva tanárnő indította el a folyamatot, amelynek eredményeként elnyerhették ezeket a címeket, illetve több, nemzetközi szinten elismert professzor is ellátogatott hozzájuk. Az intézmény szoros kapcsolatot ápol az Újváros Téri Általános Iskolával, ők most először szerezték meg a minősítést.

„2015 márciusában mi már regisztrált tehetségpont lettünk, ami azt jelenti, hogy elindultunk a MATEHETSZ által egy olyan úton, ami lehetővé tette, hogy három év után most megkapjuk ezt az akkreditált kiváló tehetségpont címet. Ami azért is nagyon megtisztelő, meg nagyon nagy öröm most számunkra, hiszen rögtön nem szokták megadni a kiválót. Akkreditált, és utána még dolgozni kell a kiválóért. A mi csapatunk úgy dolgozott, hogy ezt átléptük, és a kiválót megkaptuk egyből” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

A minősítésért meg kellett dolgozni mindkét intézménynek. Az iskolákban zajló és ahhoz kötődő programokat, rendezvényeket és továbbképzéseket egy külön erre a célra létrehozott felületre vitték fel a felelős tanárok. Ez legalább egy hónapos munkát igényelt, és a cél érdekében mindenki hozzátette a saját részét.

„Tegnap, amikor a szakértők összegezték a munkánkat, jó volt hallani azt, hogy ők is úgy látják, hogy minden évfolyamon, minden korcsoportban, nagyon-nagyon sok területen le van fedve az iskolánkban ez a tehetségfejlesztés. Mert tényleg sokféle sportágból választhatnak, járhatnak egyéb szakkörökre – szükség esetén volt rá példa, hogy megszerveztünk olyat, amire volt igény több gyerek részéről –, és hát ezt a munkát szeretnénk folytatni” - fogalmazott Kallóné Endrész Gabriella, pedagógus.

Az akkreditált kiváló tehetségpont cím mindegyik fél számára előnyös, hiszen így az intézmények diákjai egy olyan rendszerbe kerülnek be, amely csakis az ő képességeik fejlesztését szolgálja. Pályázati úton szakkörök, továbbképzések létesítésére, eszközök beszerzésére van lehetőség. Az oklevél ünnepélyes átadására március 24-én, Budapesten kerül sor.


533_0_t 533_1_t 533_2_t 533_3_t
533_4_t
Vissza