Különleges templom (képgalériával)2018. január 26. (péntek) 19:00 - Kultúranews/6530_0_300.jpgTörténelmi témájú előadásnak lehettek részesei az érdeklődők a Muzeális Gyűjteményben. Az idei első alkalommal megrendezett „Múltidéző” történelmi klub meghívott vendége Kovács Béla helytörténész volt, aki a szentsimoni templom rejtélyes értékeit és a település múltját tárta hallgatósága elé.

Rejtett értékek egy templomban. Kovács Béla helytörténész tartott előadást a Muzeális Gyűjteményben. Az előadásra sokan voltak kíváncsiak, hiszen az Ózd mellett található templom az ország egyik legszebb és legrégebbi vallási épületei közé tartozik. Közismert látványosság, mégis sokan nem ismerik térségünk elrejtett ékességét. A Gömör-Torna vidékén számos festett fakazettás mennyezetű templom található, amelyek közül az Árpád-kori szentsimoni templom, belső művészeti szépsége és az 1400-as évekből fennmaradt freskók miatt is kiemelkedik. A huszonnégy nagyméretű tábla a gótikus elemekkel átszőtt késő reneszánsz stílus jegyeit viseli.

„Különleges egyrészt azért, mert a legrégebbi. Tehát 1650-ben készült. A másik az, hogy katolikus templomról van szó, és általában a református templomokat szokták díszíteni festett famennyezettel. Ennek ismert az alkotógárdája. Ezt Lévai István és Komáromi István készítette. Olyan jelképrendszere van, ami a mai napig vitatható, és hogy a katolikus egyház jelképrendszerével hogyan egyeztethetők ezek össze” - mondta Kovács Béla, helytörténész.

A templom építészeti megoldásai is kiemelkedőek, valamint a falu egy különleges földrajzi helyszínen épült, amely a török időkben megvédte a lakosságot.

„Hogyan tudott a szentsimoni lakosság meglógni a török elől amikor jött. Hangonyt azért tudták elfoglalni, mert gyakorlatilag nem volt olyan közeli erdőség, amibe hirtelen be lehetett volna rohanni. Itt ha valaki beszaladt a nádasba a mocsaras részbe, nincs az a lovasság, ami azon keresztül vergődik. Vagy ahhoz sok ember kell, hogy körülállják. Egy török portyázó csapat 20-30 emberből állt. Nem volt idejük arra, hogy összeszedjék az embereket. Ez volt a megmaradásnak az alapja” - fogalmazott előadásában Kovács Béla.

Prezentációjában bemutatta a település történelmi múltját hallgatóságának, valamint azt is, hogy hogyan változott a település képe az évtizedek során. Hangony-puszta néven említik írásban először egy 1214-ből származó oklevélben. 1247-ben a Szentsimonúr nevet kapta a templom védőszentjéről. A faluban lakók büszkék erre az építményre és múltjára.

„Az egy kis ékszerdoboz. Nagyon szeretjük és szeretünk odajárni. Szeretnénk, ha minél többen ismernék és többen megtekintenék. Gyönyörűséges kis színfoltja a falunknak és a környéknek” - nyilatkozta Bellér Lajosné, a Szentsimoni Egyháztanács elnöke.

Az érdeklődők soraiban több fiatal is ült, akik szerettek volna többet megtudni Szentsimon, valamint a templom múltjáról. Ez volt az intézmény történelmi klubjának idei első állomása. A következő előadás február 22-én lesz. Ekkor a Muzeális Gyűjteményben dr. Harcsik Béla a diósgyőri kohászat történetét tárja fel az érdeklődőknek.


530_0_t 530_1_t 530_2_t 530_3_t
530_4_t 530_5_t 530_6_t
Vissza