Közös imádság (képgalériával)2018. január 25. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/6527_0_300.jpgMinden lelkipásztor a saját egyházáról beszél az istentiszteleti alkalmakon – ez a központi gondolata az idei ökumenikus imahétnek. Ennek lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz a különböző felekezetek híveit, valamint betekintést nyerhessenek más gyülekezetek liturgiájába, szokásaiba. A hét harmadik miséjén Tóth Melinda evangélikus lelkész prédikált a jelenlévőknek.

Tegnap kora este a görögkatolikus templomban gyűltek össze városunk lelkipásztorai, hogy az ökumenikus imahét alkalmából együtt imádkozzanak. A hívek között is szinte minden felekezet képviseltette magát, a padokban római- és görögkatolikusok, reformátusok, illetve evangélikusok is ültek. A templom szinte teljesen megtelt a liturgiára, amely közös énekléssel kezdődött, majd a jelenlévők a Miatyánkot is elmondták.

A szertartás a görögkatolikus liturgiának megfelelően zajlott, egy dolgot kivéve. Rendhagyó módon Bodnár Dániel parókus helyett most Tóth Melinda evangélikus lelkész prédikált az egybegyűlteknek. A jelenlévők János evangéliumából hallhattak egy részletet, majd a Krisztusban való nyugalmat lelésről, illetve a reformáció és Luther Márton jelentőségéről és tanításairól beszélt nekik a lelkész.

„Mindent odaadott Krisztusnak. Nagy volt a tét? Óriási. Hogyne lett volna óriási. Odaadta a Szentírást németül az embereknek, hogy olvassátok, testvérek! Mert nem elég, hogy bementek a misére, és ott vagytok a misén, hanem szükséges, hogy értsétek, hogy az a pap, aki ott misézik, mit csinál, kiről beszél, mit mond. Mert akkor az egésznek nincs értelme. Olyan, mint amikor én bemegyek Angliában egy misére és nem értem, mert nem tudok angolul” - mondta Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A liturgia ezután görögkatolikus rend szerint folytatódott, majd miután véget ért, a jelenlévők átvonultak a közösségi házba, ahol szeretetvendégség várta őket. Mischinger Ferenc atya elmondta, hogyan jött az ötlet, hogy most mindenki a saját egyházáról beszéljen.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak be merjünk menni a templomba. Ez már egy jó dolog. Régen be se mertek menni egymás templomába, vagy volt szabad. Előtte, még korábban, üldözték és bántották is egymást. Most már bemegyünk egymás templomába, imádkozunk együtt, de a közeledésnek az az egyik legjobb módja, ha megszeretem a másikat. De nem tudom megszeretni a másikat, ha nem szeretem a másikat. És az jó, hogy a közös pont Krisztus felé közeledik, az is egy megoldás” - fogalmazott Mischinger Ferenc, plébános.

Az ökumenikus imahét hátralévő két istentisztelete holnap az evangélikus templomban Mischinger Ferenc plébános, szombaton pedig az Ív úti római katolikus templomban Bartha Beáta református lelkész vezetésével délután fél 5-kor kezdődik. Az ökumenikus imahéttel foglalkozik ma este fél 8-tól az Ózdi Városi Televízió Háttér című műsora is, amelynek vendége Szőke Gábor plébános lesz.


527_0_t 527_1_t 527_2_t 527_3_t
527_4_t 527_5_t 527_6_t 527_7_t
527_8_t 527_9_t 527_10_t 527_11_t
527_12_t 527_13_t 527_14_t 527_15_t
527_16_t
Vissza