Művelődésért díj (képgalériával)2018. január 23. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6518_0_300.jpgÁtadták a Művelődésért díjakat a Magyar Kultúra Napján az Olvasóban. Idén Lukácsy Lászlóné, valamint Palotai István és fia, Ádám részesült a megtiszteltetésben, amelyet Ózd kulturális életében való állhatatos tevékenységükért ítéltek oda nekik. Az ünnepi gálát a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid alkotta Akusztikus Trió koncertje zárta.

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc nyolc versszakos művét, a Himnuszt. Ennek közös eléneklésével kezdődött tegnap délután az Olvasóban a már hagyománynak számító ünnepi gála. Ennek keretében idén már hatodik alkalommal adták át az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatótanácsa által alapított Művelődésért díjakat. Farkas Péter Barnabás köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hagyományápolás és a kulturális gyökerek őrzése nem azonos a múltba révedéssel, közben viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan jöttünk és hová tartozunk. Ez csak úgy érhető el, ha egy egységes nyelvet beszélünk, hiszen ez nemzeti identitásunk alapja.

„A művészeteknek és kulturális tevékenységeknek azon túl, hogy értéket teremtenek, nem csak a műélvezet az egyetlen célja. A közösségre gyakorolt hatása az igazi erő, az emberi kapcsolatok erősítése, a személyes jelenlét, amely egyre inkább fontos a mai technokrata világunkban: az igazi erő, amelyet annak szervezői, és alkotói létrehoznak” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Pappné Szalka Magdolna szavaiban megköszönte munkatársai és a kultúráért felelősséget vállaló partnerek munkáját. Elmondta, hogy ebben a térségben különösen nehéz a kultúrát továbbvinni, még jelentős állami és önkormányzati támogatással, valamint mecenatúra és szponzoráció bevonásával is.

„Erősítenünk kell pozíciónkat igényes kulturális rendezvényekkel, hogy Ózd mint a megye második legnagyobb városa, járási központként centrum jellegét erősíthesse, lehetőség szerint kapcsolódnunk kell a régióban zajló megyei és országos rendezvényekhez. Mindennek eléréséhez elengedhetetlenül fontos sokunk és sokak erős partneri együttműködése. Mindazok, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, valóban nem kis erőfeszítés árán teszik” - mondta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Az előző évek díjazottjairól szóló összeállítást levetítését követően átadták az elismeréseket. A kitüntetés Demes Ferenc ózdi alkotó keze munkáját dicséri, címe A mag. Kulturális aktivitásáért Lukácsy Lászlónét ismerték el, aki 1975-től foglalkozik hímzéssel, 2011 óta pedig az ÓMI Aranygyűszű Díszítőművészeti Szakkör vezetője. A kör több országos pályázaton is szép eredményeket ért el.

„Köszönetet mondok a szorgalmas szakköri társaimnak. Ezt a sok szép sikert, eredményt a szakkör közösen érte el. További jó munkát kívánok, mert nagyon sok a dolgunk. Kevesen vagyunk, és megöregedtünk. Itt kérem a hímezni szerető fiatalokat, jöjjenek közénk, vegyék át a stafétabotot. Tanulják meg ezt a gyönyörű népi kultúrát, mert ennek élnie kell, ez a kultúra nem halhat el. Addig jöjjenek, amíg van kitől tanulni” - fogalmazott Lukácsy Lászlóné.

Mecenatúra kategóriában idén Palotai Istvánt és fiát, Ádámot közösen ismerte el az ÓMI igazgatótanácsa. Évek óta minden jelentős eseményen részt vesznek, hogy megörökítsék a fontos pillanatokat az utókor számára.

„Elmúlt körülbelül öt-hat év munkáját, amit Ózdon végeztünk fotózással, és megörökítettük a különböző rendezvényeket, ennek a beteljesedése lényegében szerintem. Nagyon hálásak vagyunk érte, hogy így elismerték a munkánkat, és gondoltak ránk ezzel a díjjal” - nyilatkozta Palotai Ádám.

A gála lezárásaként a Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid alkotta Akusztikus Trió koncertjét hallhatták a résztvevők. Az együttes versfeldolgozásokkal és hazafias érzelmű dalokkal szórakoztatta a közönséget.


518_0_t 518_1_t 518_2_t 518_3_t
518_4_t 518_5_t 518_6_t 518_7_t
518_8_t 518_9_t 518_10_t 518_11_t
518_12_t 518_13_t 518_14_t 518_15_t
518_16_t 518_17_t 518_18_t 518_19_t
518_20_t 518_21_t 518_22_t 518_23_t
518_24_t
Vissza