Egy kiállítás képei (képgalériával)2018. január 23. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6517_0_300.jpgHatodik alkalommal nyílt meg az Olvasó folyosótárlata a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretein belül. A kiállításon tizenkét művész, huszonhárom alkotását láthatja a közönség az elkövetkezendő egy évben. A tárlatot nagy érdeklődés övezte, alkotók és befogadók közösen tekinthették meg a festményeket.

Az Olvasóba belépve a ruhatár falain fogadják az érdeklődőket azok a festmények, amelyek kifejezetten a folyosótárlatra készültek. A már évek óta hagyománynak számító kiállításra idén is szép számmal neveztek helyi és környékbeli festők, hogy alkotásukkal díszítsék az épület belsejét. A megnyitón az Erkel Ferenc Zeneiskola hegedű tanárja, Molnár Tamás bűvölte el játékával a közönséget.

Dr. Kósné Dargai Rita beszédében megköszönte Demes Ferencnek, a folyosótárlat megálmodójának munkáját és kitartását, aki évek óta patronálja a helyi alkotókat. Továbbá kiemelte, hogy egy-egy család, épület esetében milyen fontos szerepet tölt be egy folyosó.

„Nagyon-nagyon örülök annak, hogy itt ez a kiállítás a folyosón kap lehetőséget és teret, hiszen azt is tudnunk kell, hogy a folyosókon nagyon sok minden dől el. Akár egy orvosi rendelőben, amikor folyosókon beszélgetünk, akár egy vizsgán, amikor szintén a folyosón várakozunk. A folyosón igazán emberi gondolatok és igazán emberi rezdülések jönnek létre, és talán levetkőzzük azt a fajta álarcot, azokat a szerepeket, amiket már lehet, hogy felveszünk bent a szobában. Tehát ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ezen a tiszta és őszinte helyen szerepelhetnek ezek az alkotások” - fogalmazott dr. Kósné Dargai Rita, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A megnyitót követően mindenkinek lehetősége nyílt az alkotások megtekintésére. A művészek technikái változatosak, akad, aki olajjal, más akrillal fest.

„Alapvetően olajjal festek, olajfestékkel. Tulajdonképpen véletlenül készült most akrilfestékkel is. Ritkán nyúlok akrilhoz, annyira sok tapasztalatom nincs is az akrilfestékkel, de jó technika, kicsit talán többet is használhatnám. Vannak előnyei ugyanis” - mondta Tóthné Kocska Orsolya, amatőr festő.

Több alkotó is elmondta, hogy már évek, évtizedek óta hódol szenvedélyének.

„Nagyon-nagyon régóta foglalkozok képzőművészettel, érdekel a művészettörténet is és a festészet is, és a rajzolás is. Gyerekkorom óta rajzolok és festek” - nyilatkozta Wéber Zsóka, amatőr festő.

A festők számos különböző stílusban alkottak, a művek között több tájkép, csendélet, illetve portré is látható. A folyosótárlat egy évig látogatható az Olvasóban.


517_0_t 517_1_t 517_2_t 517_3_t
517_4_t 517_5_t 517_6_t 517_7_t
517_8_t 517_9_t 517_10_t 517_11_t
517_12_t 517_13_t 517_14_t 517_15_t
Vissza