Filmes kultúrnap (képgalériával)2018. január 22. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6512_0_300.jpgTöbb száz diák hangolódott rá a Magyar Kultúra Napjára a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A programon a diákok közösen szavalták el a Himnuszt sorait, majd betekintést nyerhettek a magyar filmkészítés történetébe, és megnézhettek egy híres, díjazott alkotást is.

Több száz diák látogatott el a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. A rendezvényt Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta anyanyelvünk fontosságát, illetve azt, hogy felgyorsult, modern világunkban sem szabad megfeledkezni ennek jelentőségéről, és arról az örökségről, amit nagy múltú kultúránk képvisel.

„Vinni fogjátok magatokkal ezt az örökséget. Én azt kérem, hogy ma, a Magyar Kultúra Napján mindenre emlékezzünk meg, és ne feledjük azt, hogy honnan jövünk, hol vagyunk és hová tartunk, akár Attila népeként, akár olyan magyarként, aki még mindig keresi a nyelvi kulturális gyökereit. Tudjuk, hogy egyedi és sajátos kultúránk van, mindenki másétól megkülönböztetett. Sokat vettünk át másoktól, de nagyon sokat adtunk át Európa népeinek. Mi mindig Európaiak voltunk, és azok maradunk” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A nagy csarnokban a diákok közösen szavalták el nemzeti himnuszunkat, így tisztelegve Kölcsey Ferenc munkássága előtt, majd elénekeltek egy közismert népdalt is. Ezt követően a tanulók kisebb csoportokban fedezhették fel a Filmtörténeti Élménypark épületét, és a benne rejlő csodákat. Az Apáczai Csere János Általános Iskola fiataljai nagyon élvezték a filmes karaokézást, megtekintették a díszleteket, és a filmkészítéshez használt ruhákat is.

„Nagyon jól érzem magam. Sok jelmez van, és itt vannak a barátaim is” - mondta Pap Katalin.

A gyerekek egymást váltották a különböző helyszíneken. Közelebbről is megismerkedhettek a filmkészítés rejtelmeivel, sőt megtekintettek Hajdú Szabolcs egyik filmalkotását is. A diákok fontosnak tartják, hogy ápolják hagyományainkat, és még több információt szerezzenek a magyar kultúráról.

„Szerintem nagyon fontos, hogy őrizzük a kultúrát is. Főleg ezt a korosztályt közelebb hozzuk kicsit ezekhez a dolgokhoz. Például a magyar filmkészítés is egy érdekes dolog szerintem. Nem biztos, hogy sokan ismerik olyan részletesen, ahogy itt most megtekinthetjük” - nyilatkozta Demeter Dorottya.

Nemcsak a helyi közép- és általános iskolákból érkeztek a diákok, hanem a Putnokról, a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskolából is. A délelőtti programsorozat keretében megtekintették Mizerák István emlékkiállítását is a Digitális Erőműben.


512_0_t 512_1_t 512_2_t 512_3_t
512_4_t 512_5_t 512_6_t 512_7_t
512_8_t 512_9_t 512_10_t 512_11_t
Vissza