Kellő időben!2018. január 19. (péntek) 19:00 - Híreknews/6509_0_300.jpgJanuár közepétől tovább szigorodott az orvosi vizsgálat, ezért érdemes az új szabályokkal időben megismerkedni, mielőtt hozzá kezdenénk jogosítványunk meghosszabbításához. Nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek, többségüknek nem lesz elég a háziorvostól, vagy az üzemorvostól kérni a szükséges dokumentumokat.

Többet kell majd várni az iratra, érdemes időben elkezdeni a procedúrát. Január közepétől nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek. Például a cukor- és szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük. Bizonyos betegségekben szenvedők pedig egyáltalán nem kaphatják meg a jogosítványt: a súlyos szívritmus-zavarban szenvedők biztosan nem ülhetnek volán mögé. Városunk egyik autós iskolájának vezetéstechnikai szakértője azt tanácsolja ellenőrizzük időben a vezetési engedélyünket.

„Kellő időben kezdjék el a vezetői engedély megújítását, mert esetleg a több hetes előjegyzés miatt nem készülhet el a jogosítvány, és nem tudnak addig közlekedni. Figyeljenek arra is, hogy mik az érvényességi idők, hiszen a vezetői engedélyen lévő érvényességi dátum az nem feltétlenül egyezik meg a hátoldalán lévő orvosi alkalmassági érvényességével. Nemzeti kategóriákra tíz évre adják meg, de a nemzetközi kategóriáknál ott csak az orvosi alkalmassága tíz éven belüli születésnaphoz van kötve most már” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Célszerű már a lejárat előtt egy-két hónappal felkeresni a háziorvost a szükséges beutalókért. A jogosítvány meghosszabbítása ugyanis nem része a kötelező és térítésmentes ellátásoknak. Számos tényező, mint például a reakcióidő megnövekedése, vagy a látás romlása komoly baleseteket okozhat.

„Nekem volt, lejárt, de én már nem hosszabbíttatom meg. 62 éves vagyok, és mert már nem olyan a látásom sem, a reflexem sem” - nyilatkozta Koós Jánosné.

„Szerintem körülbelül 65 év felett van az a kor, amikor a vezetés már nem ajánlott, de nyilván ebben is vannak kivételek” - fogalmazott Gál Martin.

Az alkalmatlanság megállapítása esetén lehetőség van felülvizsgálat kérésére. Ezt írásban kell megtenni, a vélemény kézhezvételét követő 15 napon belül. Az, hogy hol mennyit kell fizetni a jogosítvány megújításához szükséges vizsgálatokért, változó lehet.

Vissza