Téli közlekedés (képgalériával)2018. január 18. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6506_0_300.jpgAz elmúlt napokban több baleset is történt városunk útjain. Ennek egy oka a csúszós út, a másik pedig a figyelmetlenség volt. Az emberi szervezet mellett a közlekedésre is hatással van a változékony időjárás. Ilyenkor nehezebb alkalmazkodni a körülményekhez, de egymásra való odafigyeléssel és a sebesség mérséklésével a legtöbb baleset elkerülhető. Emellett a megfelelően felkészített járműveken is sok múlik.

Az utóbbi időszak szokatlanul enyhe időjárása után, beköszöntött a megszokott téli zimankó. Érkeztek a mínuszok és hóból sem volt hiány az elmúlt napokban. Mivel a meteorológia a hétvégére ismét fagyos halmazállapotú csapadékot ígér, érdemes úgy időzíteni az utazásunkat, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

„A vezetőnek mindig legyen tartaléka. Miből? Időből, energiából és térből. Főleg ilyen útviszonyok közepette ne kiszámított időben induljunk el, legyen egy kis tartalékunk, hiszen hosszabbak lesznek a menetidők. Torlódásra, esetleg valamilyen baleset nyomán útlezárásra is számíthatunk. Ezeket mindenképp kalkuláljuk be, hogy ne ilyen útviszonyok között kelljen az esetleges lemaradást behozni” - mondta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

A szakember elmondta, hogy az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy nem takarítják le az emberek megfelelően a gépjárműveket. Így ők a jégtől megtisztított apró részen kilátnak, ám a különböző fényjelző berendezéseik nem látszanak a hótól. Ezzel nem csak magukat, de másokat is veszélyeztetnek. Az általunk megkérdezett autósok egyetértettek abban, hogy a téli közlekedés legfontosabb eleme a fokozott figyelem és óvatosság.

„Műszaki ember vagyok. Tudom milyen autó van alattam. Egyébként is ebben a kulturálatlan közlekedésben, még fokozottan óvatosabban kell vezetni” - nyilakozta Icsó Béla.

A téli időjárási körülmények között nem csak az autósoknak, de a gyalogosoknak és kerékpárosoknak is körültekintőbbnek kell lenniük. Sokan nem számolnak vele, hogy a fékút ilyenkor a sokszorosára nő, és gondolkodás nélkül lelépnek a zebrán a gépjárművek elé. Ezért is fontos az autóvezetők részéről a megfelelő sebesség megválasztása.


506_0_t 506_1_t 506_2_t
Vissza