Béremelésért sztrájkoltak (képgalériával)2018. január 12. (péntek) 19:00 - Városnews/6487_0_300.jpgTíz éve nem kaptak béremelést a köztisztviselők, ezért sztrájkoltak ma városunkban is a Polgármesteri Hivatal dolgozói. Országos viszonylatban az önkormányzati munkavállalók 91 százaléka csatlakozott a felhíváshoz, a halaszthatatlan ügyek intézésére azonban így is volt lehetőség. A munkabeszüntetés csak erre az egy napra vonatkozott, hétfőtől már minden ismét a rendes kerékvágásban halad tovább.

Többen is szerettek volna ma ügyet intézni a Polgármesteri Hivatalban, azonban a portánál tovább nem sokat jutottak, ugyanis sztrájkoltak a köztisztviselők. Tíz éve nem kaptak ugyanis béremelést a polgármesteri hivatalok dolgozói, és a kormány tervei szerint továbbra sem várható általános bérrendezés. Így még mindig a 38.650 forintos illetményalap szerint kapják fizetésüket. Ez azt jelenti, hogy aki 15 éve dolgozik az önkormányzatnál köztisztviselőként, és már vezető-tanácsosi tisztséget tölt be, bruttó 185.520 forintot keres havonta. Ezt hivatali szinten lehet emelni, azonban az önkormányzatok saját forrásai végesek.

„Információim szerint 1302 önkormányzat közül csak 303-ban sikerült megvalósítani azt, hogy saját forrás terhére emeljék az illetményalapot. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert nálunk a tavalyi évben átlagosan egy 10 százalékos illetményalap-emelésre került sor. Dolgozóink egyetértenek az MKKSZ követelésével, hogy országos szinten emelni kell a béreket, ezért a dolgozók 91 százaléka csatlakozott a sztrájkhoz” - mondta Kormos Zoltánné, az MKKSZ Ózdi Alapszervezetének szakszervezeti titkára.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének felhívásához ismét csatlakoztak városunk önkormányzatának dolgozói, legutóbb erre 2016-ban volt példa. Az akkori munkabeszüntetés nem érte el célját, de bíznak benne, hogy a mostani sztrájknak már lesz eredménye.

A sztrájk ideje alatt csak a halaszthatatlan ügyek intézésére van lehetőség. Ezek közé tartozik az ezen időtartamon belüli időpontra előzetesen összehívott személyes egyeztetés, és a kitűzött helyszíni szemle megtartása. Ügyfelek részéről a haláleset bejelentésének ügyintézése, a sztrájk időtartamán belüli időpontra bejelentett házasságkötésekben való közreműködés, a hivatal épületében a portaszolgálat működése, valamint az országgyűlési választással kapcsolatos ügyintézés.

Az MKKSZ szeretne megállapodni a kormánnyal a bérek rendezésének érdekében, több megoldás is kedvező lenne számukra. Ezek közül az egyik, hogy az illetményalap január elsejétől emelkedjen 60 ezer forintra. Amennyiben nem születik megoldás az ügyben, februárban ismét munkabeszüntetés várható.


487_0_t 487_1_t 487_2_t 487_3_t
487_4_t 487_5_t 487_6_t 487_7_t
487_8_t
Vissza