Négylábú rendőrök (képgalériával)2018. január 12. (péntek) 19:00 - Városnews/6486_0_300.jpgA napokban új négylábúakkal bővült az Ózdi Rendőrkapitányság állománya félmillió forintos önkormányzati támogatásból. Polák Gábor és Nagy Tamás körzeti megbízottak nemrég kezdték meg az öt és tizennégy hónapos németjuhász kutyák tréningezését. A jószágoknak az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Kutyakiképző Iskolájában kell majd vizsgázniuk társaikkal együtt. Bánk és Udex kiképzésük után városunk területén látják majd el feladataikat gazdáikkal.

Udex ma délelőtt lelkesen hozta stábunknak a labdát az Ózdi Rendőrkapitányság hátsó udvarán. Az öt hónapos németjuhász kan kutyus az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Kutyakiképző Központjából érkezett Ózdra a napokban. De nincs egyedül, ugyanis egy másik négylábú is állományba lépett.

Bánkot külső tenyésztőtől vásárolták, és jövő hónapban iskolázzák be. Rendkívül érdeklődő természetű, mindenhová be szeretne menni, mindent meg akar szagolni és legfőképpen enni. Ma városunk polgármestere is megtekintette a rendőrség új kollégáit, hiszen a szolgálati kutyákat az Ózd Város Önkormányzata által biztosított félmillió forintos céltámogatási összegből sikerült megvásárolniuk.

„Ózd Város rendőrkapitánya még a tavalyi esztendőben keresett meg, hogy lehetőség van a kutyás járőrszolgálat bővítésére önkormányzati támogatás igénybevételével. Így támogatást nyújtottunk két állat beszerzésére, ami mára meg is történt, jelenleg a kiképzés zajlik, a vizsgáztatás után ők is „hadrendbe” állhatnak, és Ózd város közterületein fokozhatják a közbiztonságot” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Nagy Tamás és Polák Gábor körzeti megbízottak számára nem idegen a kutyás szolgálat, mindketten rendelkeznek már ilyen tapasztalatokkal. A két rendőr szabadidejében is nagyon sokat foglalkozik a jószágokkal. Bánk hat hétre, Udex három és fél hónapra lesz beiskolázva a Dunakeszi Kutyakiképző Központba. Ezt követően állhatnak majd munkába.

„Egyikőjük járőrkutyaként, a másik pedig általános rendőrkutyaként körzeti megbízott mellett fog szolgálatot ellátni, amely azt jelenti, hogy az általános őrző-védő feladatok mellett akár után követés, nyomkövetés feladatokra is használható lesz. Természetesen meccs biztosításokon, illetve rendezvény biztosításokon és általános szolgálati feladatok ellátása alkalmával is számíthatnak majd az ózdiak a kiképzett kutyák jelenlétére” - nyilatkozta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az élelmet és az egyéb felszereléseket központilag biztosítják számukra. Egy kiképzett kutya egyébként több millió forintot kóstál értékét tekintve. Az alaptanfolyam elvégzése után azonban a kutyák még nincsenek teljesen felkészítve. Nagyon sokat kell még fejleszteni őket, rengeteg időt kell velük tölteni. Az Ózdi Rendőrkapitányság a kutyás járőrök jelenlétével is igyekszik városunk közbiztonságát erősíteni a jövőben.


486_0_t 486_1_t 486_2_t 486_3_t
486_4_t 486_5_t 486_6_t 486_7_t
486_8_t 486_9_t
Vissza