Lopott vagy sem? (képgalériával)2018. január 10. (szerda) 19:00 - Városnews/6476_0_300.jpg2018-tól már kötelező az eredetiségvizsgálat minden külföldről behozott használtautóra is. A kormányrendelet-módosítás szerint kizárólag ezután kaphatnak magyar rendszámot a honosítani kívánt járművek. A gyárilag beütött motor- és alvázszám vizsgálatára városunkban több helyen is van lehetőség.

Honnan tudhatjuk, hogy nem lopott-e az a használtautó, amit itthon vettünk, vagy külföldről hoztunk be? Erre való az eredetiségvizsgálat, amely során a szakemberek a jármű motor- és alvázszámát, valamint rétegvastagságát nézik meg. Egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően december 30-tól már nemcsak a belföldön, illetve az Európai Gazdasági Térségen kívülről vásárolt autókat kell megvizsgálni az átírás előtt, hanem minden használtautót. Eddig ezek esetében csak a gyári azonosítószámuk meglétét, illetve ezeknek az autó iratain szereplő egyezését vizsgálták a műszaki vizsgán és a forgalomba helyezéskor, ezután viszont már komplex ellenőrzésen esnek át gépkocsik. Mostantól nehezebb lesz tehát lopott autókkal üzletelni.

„Van egy rendszer, abba belépünk, bevisszük az autót. Elsősorban egyeztetjük az okiratait, törzskönyvet, forgalmi engedélyt, annak valódiságát. Hogy nem hamis-e esetleg. Elkezdődik a vizsgálat. Alvázszám, motorszám alapján történik a beazonosítás, rétegvastagság-mérés történik, hogy az autó nem-e több darabból van összerakva” - mondta Papp János, szerviztulajdonos.

A leggyakoribb átverés a motorszám, alvázszám átütése és javítása. Előfordul az is, hogy a sérült autók megtört részeit egy másik kocsi ép alkatrészeire cserélik ki, a rétegvastagság-méréssel ezt lehet kideríteni. A külföldről behozott gépkocsik vásárlásánál arra is oda kell figyelni, hogy nem körözik-e, ez is az eredetiségvizsgálatnál derül ki.

„Használtautó-vásárláskor kap az ember egy adatlapot a járműről. Ezt azért össze kell vetni a jármű különböző adataival. Ellenőrizni kell az alvázszámot, motorszámot, ellenőrizni kell azért, hogy a felszereltség a leírtaknak megfelelő-e, mert utána már sokszor hiába reklamál az illető, hogy ez is, az is fel volt tüntetve az eladáskor, és mégsem volt benne. Tehát ezeket mind le kell ellenőrizni” - nyilatkozta Miksztai Zoltán, autósiskola-vezető.

Miksztai Zoltán szerint azzal is tisztában kell lenni, hogy állapotot vásárolunk. Meg kell nézni, hogy a megvásárolni kívánt jármű megjelenésében, kilométer-futásában mennyire felel meg a korosztályának. Nem biztos, hogy mindig a legcsillogóbbat kell választani, mert egy kevésbé szép, de eredeti formáját mutató autó esetleg megnyugtatóbb lehet. Az eredetiségvizsgálat ára hatóságilag szabályozott, személygépjárművek esetében 17 ezertől 20 ezer forintig terjed. Minden tulajdonosváltásnál kötelező megvizsgáltatni az autót, kivéve az öröklést, valamint a családon belüli ajándékozást.


476_0_t 476_1_t 476_2_t 476_3_t
476_4_t 476_5_t 476_6_t
Vissza