Áfa-kulcs (képgalériával)2018. január 11. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6475_0_300.jpgCsökkent januártól a házi sertés vágási melléktermékeinek és belsőségeinek áfa kulcsa. A tavaly év végéig érvényes 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött az általános forgalmi adója ezen termékeknek is. Ugyanez érvényes az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, valamint a frissen hűtött és fagyasztott halakra is. Az áfacsökkenés hatással van az árakra.

A piaci tisztulást és a növekvő fogyasztást eredményező adócsökkentések első állomása az élő- és félsertések áfájának 2014-es mérséklése volt. Azóta minden év januárjában csökkent valamilyen húsfajta általános forgalmi adója. 2018. január 1-től a házi sertés vágási melléktermékeit és belsőségeit is bevonták ebbe a körbe,  ennek eredményeként az áfa-csökkentés már csaknem a teljes sertés termékkínálatot lefedi. A zsírszalonna áfája ugyanakkor változatlan maradt. Az egyik ózdi húsboltban heti három-négy alkalommal hoznak a beszállítók belsőségeket, és közel 30 kilogrammnyi fogy belőlük hetente.

„Kedveltek, szezonálisak, főleg novemberben, decemberben szeretik, amikor sokan úgy döntenek, hogy belsőségből hurkát készítenek, vagy főzéshez használják fel. Tehát inkább télen keresik ezeket a termékeket, de egyébként folyamatosan vásárolják” - nyilatkozta Birki László, kereskedő, Falusi Húsbolt.

A vásárlók is kedvezően fogadják az áfacsökkenés hírét.

„Örülök neki, hogy csökkent. Ha nem is túlzott gyakorisággal, de egy hónapban legalább kétszer szoktam vásárolni belsőséget. Mások is viszik, sokan szeretik főleg a májat, a vesét. Most például én is ezt vettem” - mondta Berki Lajos.

Mérséklődött az emberi fogyasztásra alkalmas élő-, valamint a frissen hűtött és fagyasztott halak áfája is. Évente fejenként 6,2 kg halat fogyasztanak a magyarok, s ez akár emelkedhet is az intézkedés hatására. Az áfakulcs csökkentés minden végtermék esetében növeli annak fogyasztását, továbbá jótékonyan hat a gazdasági környezetre is.


475_0_t 475_1_t 475_2_t 475_3_t
Vissza