Használt olaj (képgalériával)2018. január 9. (kedd) 19:00 - Városnews/6472_0_300.jpgVárosunkban is leadható a használt háztartási olaj. A Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság 2011-ben indította útjára használtsütőolaj-gyűjtő programját. A folyékony zsíradékot országszerte több töltőállomáson kihelyezett tartályokba lehet leadni.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a lakosok. Az ételek készítésénél keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ózdon a Vasvár úti gyűjtőpontra lehet elvinni a felesleges zsiradékot, városunk lakói pedig nagyon jó kezdeményezésnek tartják ezt.

„A közeljövőben tervezem, hogy viszek el használt olajat a töltőállomásra, hogy megvédjem a környezetemet” - nyilatkozta Ágoston Alexandra.

A sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe juthat, ez pedig súlyosan károsítja a természetet. A gondos környezetbarátok számára a üzemanyaggyártó cég egy praktikus ajándékkal köszöni meg aktív szerepüket a gyűjtésben.

Magyarországon az elmúlt években több mint 900 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől. Azok, akik a töltőállomásra elhozzák a használt háztartási sütőolajat, cserébe egy piros műanyag tárolókannát kapnak ajándékba.

Az összegyűlt használt élelmiszeripari termékek sorsáról egy cég gondoskodik, országszerte 188 töltőállomásán kihelyezett gyűjtőtartályokban lehet leadni, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” tőlük. A városunkban található benzinkúton kívül térségünkben legközelebb Pétervásárán, valamint Kazincbarcikán van erre lehetőség.


472_0_t 472_1_t 472_3_t 472_5_t
Vissza