Postai változások2018. január 9. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/6471_0_300.jpgKülönböző változások léptek életbe a postai ügyintézésben. Ezekre azért volt szükség, hogy a posta, mint pénzforgalmi szolgáltató megfeleljen a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló jogszabálynak, azaz nyomon követhető legyen a pénz útja.

Az ügyfeleket ez olyan szempontból érinti, hogy bizonyos esetekben személyi azonosítást kell végezniük az ügyintézőknek. Fontos, hogy akkor is igazolnunk kell magunkat, ha olyan más nevére kiállított csekket fizetünk be, ami a korlátozás alá esik. Általánosságban három jelölés fordulhat elő a befizetéseknél. Az M jelzésűek adó, bírság vagy illeték befizetésénél, az FM jelzéssel áruk vagy szolgáltatások ellenértékének befizetése esetén találkozhatunk, míg jelzés nélküli csekket kell rendelni, ha a számlatulajdonos sem az "M" sem az "FM" kategóriába nem tartozik. Jelölés nélküli csekkeket, készpénzátutalási megbízásokat társasházak, alapítványok, klubok, egyesületek rendelhetnek. Ez utóbbinál minden esetben be kell mutatni a személyi azonosító okmányokat.

„M jelzésű csekkeknél nem kérünk semmilyen személyazonosító okiratot, ahogy bankkártyás fizetésnél sem. Ott a pénzügyi szolgáltatók a bankok már elvégezték ezt az ügyfél átvilágítást. Az FM jelzésű csekkeknél 300 000 forintig szintén nem kérünk semmilyen személyazonosítást. Az említett összeg fölött fogjuk elkérni a szükséges okiratokat” - mondta Oláhné Szilágyi Andrea, az Ózd 1-es Posta postavezetője.

Vissza