Környezetkímélő megoldás2018. január 5. (péntek) 19:00 - Városnews/6462_0_300.jpgElektromos autók számára épülnek töltőállomások Ózdon. Országos szinten a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések pályázhattak a kiírt állami támogatásra. A töltőpontok telepítésére szóló projekt nyertesei között volt városunk önkormányzata is. A szerződést tavaly nyáron írták alá, a töltőknek pedig ez év őszéig kell majd elkészülniük.

Ózdon egy nyertes projektnek köszönhetően pár hónapon belül három helyszínen épülnek töltőpontok a környezetkímélő járművek számára. Az egyik a Vasvár úti nagyparkolóban létesül, a város egyik leginkább központi területén. Egy másikat az Olvasó és a Kaszinó közötti parkolóban terveznek felállítani, a harmadik pedig az Újváros tér bevezető útján, a Bolyki főút 81. szám előtt kap majd helyet. A helyszínek kiválasztásánál szem előtt tartották a városon belüli arányos elosztást.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016 augusztusában jelentetett meg egy pályázati kiírást a Jedlik Ányos terven belül egy gazdaságzöldítő program keretében. Gyakorlatilag önkormányzatok számára hirdettek meg elektromos töltőberendezések beszerzésére, és azok telepítésére irányuló pályázatot. Városunk önkormányzata képviselő-testületi határozattal is döntött a pályázat benyújtásáról, így lehetőségünk nyílik három darab töltőállomás létesítésére" - mondta Csák-Molnár Eszter, a Településfejlesztési Osztály osztályvezetője.

Az elnyert vissza nem térítendő támogatás értéke bruttó 7,5 millió forint. A felek júliusában írták alá a támogatási szerződést egy 1 éves megvalósítási időszakra vonatkozóan. Ennek értelmében 2018. július 1-ig kell eleget tenni a pályázatban foglaltaknak. Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások ózdi telepítésének hírét városunk egyik autós iskolájának vezetője is megelégedettséggel fogadta. Elmondta, hogy az ilyen autók nem szennyezik a környezetet, kisebb az alkatrészkopásuk, gazdaságosabb a fenntartásuk, különböző kedvezményeket vehetnek igénybe. Ellenben relatívan magas a beszerzési áruk, és hazánkban még csak szórványos a töltőponthálózat kiépülése. A helyi fejlesztés több téren is változást hozhat.

„A bátrabbak esetleg rászánják magukat, hogy elektromos autóban gondolkozzanak, hiszen országosan is egyre inkább ki fog épülni a töltőhálózat. Amíg az illető megiszik egy kávét, megeszik egy ebédet, addig az autója 80 százalékra feltöltődik, és tudja folytatni az útját. Most még bizonytalan az útvonaltervezés egy ilyen autóval, hogy a tulajdonos menet közben hol tudja tölteni, hol talál ilyen töltőpontot, ha éppen az foglalt, akkor még várni is kell rá. Most még kalandosnak tűnik ez a dolog, de meggyőződésem, hogy hamarosan kiegyensúlyozottabb lesz" - nyilatkozta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola Kft. iskolavezetője.

Jelenleg a szolgáltatóval történő egyeztetések és a töltőberendezések beszerzése zajlik. Ezek "A" típusú töltőberendezések lesznek, amelyek 2x22 kilowatt teljesítményű töltést tudnak kiszolgálni egyszerre oszloponként két darab, type2 csatlakozási lehetőséggel. Ez kapcsolódik egy protokoll rendszerhez, amivel a fizetést és az internetes kommunikációt lehet akár okostelefonról, akár egyéb internetes elérhetőségről teljesíteni. A töltési ideje így egy-egy autónak 40-60 perc között lesz.

Vissza