Csökkenő árak (képgalériával)2018. január 5. (péntek) 19:00 - Városnews/6459_0_300.jpgA tavaly év végi emelkedés után lassan csökken a tojás piaci ára. A Városi Piaccsarnokban a zöldségárusok úgy vélekednek, hogy ugyan mérséklődtek az árak, de még mindig drága a tojás. Darabja majdnem kétszer annyiba kerül most, mint tavaly. A vásárlók 5-10 forintos árkülönbséggel találkozhatnak a boltokban és a piacon.

Minden napra egy tojás! A kérdés az, hogy mekkorát vegyünk, és mennyit fizessünk érte. A választék nagy, van S-es, M-es, és L-es méretű is, és az árak is eszerint változnak. A legkisebb természetesen a legolcsóbb. Az utóbbi hónapokban felszöktek a tojás árak, ám az év első hónapjaiban ezek korrekciója várható. A változást már a helyi kereskedők is érzékelik.

„Az ára az változott a tojásnak. Sokkal olcsóbb lett, darabonként 10-15 forinttal is. A mennyisége viszont nem változott, mert nem fogy több tojás, mint az ünnepek előtt, sőt kevesebb is a vásárló” - nyilatkozta Szalári Istvánné, kereskedő.

2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, ám azóta meredek felfelé ívelést tapasztalhatunk. A jelentős drágulás oka kisebb részben a tavaly téli madárinfluenza, amiből még épp csak hogy kilábalt volna a szakma, mire megérkezett a fipronil-botrány. A vegyszerrel való érintettség miatt tojótyúkok millióit kellett elpusztítani. A tojás drágulása leginkább ezekre az előzményekre vezethető vissza. Az árnövekedés természetesen a vásárlók pénztárcáját is érzékenyen érinti.

„Kicsit sokallom az árát. Volt már olcsóbb is a tojás, de télen mindig drágább az ára a hideg miatt” - mondta Győrffi István.

A megkérdezett eladók szerint a zöldségek és gyümölcsök ára viszont nem változott a tavalyi árakhoz képest. Legtöbben a déli gyümölcsöket keresik, főként narancsot és mandarint vásárolnak a Városi Piaccsarnokban.


459_0_t 459_1_t 459_2_t 459_3_t
459_4_t 459_5_t
Vissza