Integrált működés (képgalériával)2018. január 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6457_0_300.jpgAz újév beköszöntével változásokat érzékelhet városunk lakossága a hulladékszállítás területén. Január 1-től megyei szinten egy egységes közszolgáltató cég szervezi és koordinálja a hulladékgazdálkodást, a Zöld Völgy Nonprofit Kft. pedig a társaság alvállalkozójaként látja el a feladatot. A szolgáltatási rendszer új elemekkel bővült, de van olyan része is, amely a korábbihoz képest változatlan maradt.

A megyénk teljes területén hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó közszolgáltató cég minden ózdi háztartásba igyekezett eljuttatni tájékoztató anyagát arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak az ügyfelek a rendszer legutóbbi átalakítását követően. Idei évi hulladéknaptárt is mellékeltek hozzá, ami annak értelmezésében segít, hogy mikor, milyen típusú szemét kerül elszállításra. A január 1-én életbe lépett új szolgáltatási rendszer egy folyamat eredményeként jött létre.

„Már 2017. október elejétől elindult egy részleges integráció Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén. 2018. január 1-től a teljes megye területén a BMH Nonprofit Kft. látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatói feladatokat. A BMH a megye 3 meghatározó közszolgáltatója a Zöld Völgy, a Zemplén Z.H.K. és a Mirehuköz Nonprofit Kft. által alapított társaság, amely azzal a céllal jött létre, hogy egységes, racionális, de nonprofit alapon működő szolgáltatást biztosítson a megyében élők számára, természetesen az alapítók szakmai tudására alapozva” - mondta Ladányi-Kubus Valéria, a BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője.

A házhoz menő szelektív gyűjtés a sárga fedelű gyűjtőedényekkel, illetve erre a célra biztosított gyűjtőzsákkal valósul meg, és kéthetente szállítják el a közszolgáltató munkatársai. A családi házaknál havonta 1 alkalommal szedik össze az ép, öblös üvegeket és ehhez külön üveg hulladékgyűjtő nylon tasakot is adnak díjmentesen. Ezeket is az ingatlanok elé kell kirakni, és a járatnapokon cserezsákokat is biztosítanak. A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés márciustól lesz elérhető kéthetente minden település számára, ennek részleteiről később értesítik majd a lakosságot.

„Nagyon jó, mert minden alkalommal rendszeresen elviszik a szemetet is, meg a szelektívet is. Mindig elviszik” - nyilatkozta Tóth Sándorné.

Változik a lomtalanítás menete is. Korábban ez előre meghirdetett napokon, városrészenként történt, de a rendszer több részről is problémát vetett fel. A közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében ezentúl igénybejelentés alapján, a lakosokkal egyeztetett időpontban, házhoz menő rendszerben, évente két alkalommal végzik el ezt a szolgáltatást. Az igénybejelentés történhet személyesen az ügyfélszolgálati irodában, az internetről letöltött igénybejelentő lapon, e-mailben vagy elektronikus űrlap kitöltésével. A közszolgáltató belső járattervének figyelembevételével, ütemezve tesz eleget az ilyen jellegű kéréseknek.

Jó hír, hogy a hulladékgazdálkodási integrációjával a közszolgáltatási díjak nem változnak. Ezek beszedésére továbbra is a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. jogosult. A számlákat továbbra is tőlük kapja majd a lakosság.

Településünkön a vegyes és a szeletív hulladék gyűjtési napjának utcaszintű beosztása nem változott. A járatok optimalizálása és a változásoknak megfelelően kialakított rendszer a lakosság elégedettségét és a környezetbarát hulladékkezelés megvalósíthatóságát szolgálja. További információk az Zrínyi út 5/A alatti ügyfélszolgálati irodán, illetve a közszolgáltató honlapjáról szerezhetők.


457_0_t 457_1_t 457_2_t 457_3_t
457_4_t
Vissza