Téli tüzelő (képgalériával)2018. január 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6456_0_300.jpgKözel százmillió forintból 5900 köbméter fát oszt szét Ózd Város Önkormányzata a rászorulók között. Három hónap alatt 975-en nyújtottak be kérelmet erre a támogatási formára. A lakosságnak három mennyiségben, vagyis 5, 4.1 és 3.3 köbméter fát szállítanak ki, amelynek mértéke a család jövedelemtől függ.

Folyamatosan zajlik a fa aprítása a volt Oxigéngyár területén. Nagyjából 1000 m3 megmunkálásra váró tűzifa van még a telephelyen. A Startprogram Iroda munkatársai már augusztus óta nagy erőkkel dolgozzák fel a téli tüzelőt. Ebben az időszakban azért több dolguk akad, hiszen október elsejétől december 31-ig közel ezer fő nyújtott be kérelmet Ózd Város Önkormányzatához szociális tüzelőre. Pontosan 960 rászoruló igényét bírálták el pozitívan.

„Az idei évben az önkormányzat 5900 m3 fát szerzett be az Egererdő Erdészeti Zrt.-től kilencvenkilenc millió százhúszezer forint értékben. Ez 16.800,-forintra jön ki köbméterenként. A fát egész évben szállítják. Persze ilyenkor nekünk sokkal több munkánk van, hiszen a határozatok kétharmada ilyenkor érkezik be. Több emberrel dolgozunk a telephelyen, jelenleg 30-35 emberrel, de ez van, hogy naponta is változik” - nyilatkozta Kupai Dávid, a Startprogram Iroda vezetője.

A telephelyen több gép is darabolja a fát. Persze emberi erőre is szükség van, így motor, illetve kézi fűrészt és fejszéket is használnak a munkálatok során.
 
„A fát motorfűrészekkel és nagy körfűrésszel aprítjuk, négy-öt ember hasítja, dobálja, valamint pakolja. Többféle fa van van, nagyobb-kisebb, három-négy méteres, vastagabb vékonyabb, szóval ez változó. Attól függ mikor milyen fát kapunk” - mondta Ruszó Róbert, a Startprogram Iroda csoportvezetője.

Az autókra minőségi tüzelőanyag, úgynevezett kemény fa kerül fel, vagyis bükk, tölgy és cserfát dobálnak a platóra. Két traktorral, két nagy és egy kisteherautóval naponta akár húsz helyszínre is el tudják vinni a határozatban szereplő mennyiséget. Ez a támogatás mértékétől függően 5, 4.1, vagy 3.3 köbméter lehet. Ezt pedig az ügyfél jövedelme alapján számítják ki. A nagy tehergépkocsira 10 köbméter fát tudnak felpakolni, így egy úttal akár két helyszínre is ki tudják azt szállítani. A Kőalja úton élő Suha Gábor először részesült ilyen támogatásban, a segítséget pozitívan értékelte. Miután kitöltötték a szükséges dokumentációt, öt köbméter fát borítottak a háza elé. Ez a mennyiség persze nem elég egész télre, viszont jelentős mértékben csökkenti egy család kiadásait.

„Egy hónapig fog kitartani a kétszobás lakásom esetében, de nagyon maximum másfél hónap. Persze ez az időtől is függ, hogy milyen hideg van kint” - fogalmazott Suha Gábor.

A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a nehéz szociális helyzetben élőket segíti. Az ellátással az önkormányzat hozzájárul ahhoz, hogy a rászorulók és idősek könnyebben vészeljék át a fagyos téli hónapokat.


456_0_t 456_1_t 456_2_t 456_3_t
456_4_t 456_5_t 456_6_t 456_7_t
456_8_t 456_9_t 456_10_t 456_11_t
Vissza