Változékony időjárás (képgalériával)2018. január 4. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6455_0_300.jpgÓzdon is sokakat megvisel a változékony időjárás. A hirtelen jött hideg, majd a jelentős enyhülés elsősorban az idősek és krónikus betegségekben szenvedőkre gyakorol kedvezőtlen hatást, de mások is megérzik az ingadozást. A tavaszias napok nem csak az ember szervezetét terhelik meg, hanem a növényekre is nagy hatással van.

Az elmúlt napokban megnövekedett a betegforgalom az egyik ózdi gyermekorvosi rendelőben is. Egyesek megfázással, mások pedig a változékony időjáráshoz köthető tünetekkel keresik fel a szakembert. Dr. Csízi Zoltán azt mondja, ilyenkor nemcsak a hőmérséklet változik, hanem a páratartalom és a levegő elektromos töltése is. Ezek a tényezők kihatással vannak az emberi szervezetre is. Elsősorban a gyengébb ellenállással bíró idősekre, gyermekekre és krónikus betegekre, de mások is tapasztalhatják magukon a kellemetlen tüneteket. Lényeges, hogy a hidegből fűtött helyiségbe érve a kabátot levegyük, mert izzadtan könnyebben megfázhatunk. A szakember szerint megfelelő öltözködéssel, kielégítő folyadékbevitellel és átgondolt étrenddel védekezhetünk.

„Véget értek az ünnepek, beindult az iskola. Most már a közösség szerepe is érvényesül, tehát egyik hétről a másikra meg két-háromszorozódott a betegforgalom. Ezek általában felső-légúti vírusos megbetegedések, de szép számmal fordulnak elő gyomor és bélrendszeri megnyilvánulási formával rendelkező betegségek is. Mint például a hányás, hasmenés és a leggyakrabban a kettő keveredik. Ezt mindig kihangsúlyozom, hogy vírusos megbetegedésre antibiotikumot nem kell szedni” - mondta dr. Csízi Zoltán, gyermekorvos.

Néhány nappal ezelőtt még mínusz fokok is voltak éjszaka. Az előrejelzések szerint hétvégén melegedés várható, ami akár a plusz 10 Celsius fokot is elérheti, majd hirtelen újabb lehűlés jön. A tavaszias időjárás kihat a növényekre is, emiatt hamarabb kezdődhet meg azok hajtása, és egy hirtelen fagy súlyos károkat is okozhat a fákban és cserjékben.

„Olyan szempontból nem jó ez az enyhe időjárás, hogy a kártevőket, kórokozókat nem pusztítja el az időjárás. Nem fagynak ki, ezért áttelelnek, és majd tavasszal vagy nyáron esetleg gondunk lesz belőle. Nagyobb ráfordítás szükséges majd a növényvédelmi kezelések területén” - nyilatkozta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkásai kihasználva ezt az időjárást, a város több pontján folyamatosan végzik a növények metszését, és jelenleg nagy figyelmet fordítanak a gömbjuharok és rózsabokrok rendbetételére is.


455_0_t 455_1_t 455_2_t 455_3_t
455_4_t 455_5_t 455_6_t
Vissza