Változások 20182018. január 3. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/6454_0_300.jpg2018 sok szempontból a változás éve lesz. Az Ózdi Járási Hivatal ügyfelei számos új dologgal találkozhatnak ügyintézésük során. A taxisoknak is különböző jogszabály módosításokra kell figyelniük, és változásokkal néznek szembe a nyugdíjasok is. Nemcsak a nyugdíjkorhatár, de a kifizetések összege is emelkedik.

Az Ózdi Járási Hivatal ügyfelei több változásra is számíthatnak az elkövetkező időkben. Módosul például néhány eljárás menete és átfutási ideje. Jó hír, hogy a különböző ellátások összege átlag három százalékkal emelkedik. Az egyik legfontosabb újítás az úgynevezett e-közigazgatáshoz tartozó jogszabály életbe lépése.

„Ez konkrétan arról szól, hogy nem kell az ügyfélnek bejönnie a hivatalba. Otthonról akár ügyfélkapun, akár egyéb más elektronikai felületen szakrendszeren keresztül lép be a rendszerbe és indítja el a kérelmét, vagy az ügyével kapcsolatos eljárást. Ennek két útja lehet. Az egyik egy formanyomtatvány kitöltése, ami a szakigazgatási felületen van, ott kérdésekre kell választ adni tehát kitölteni egy űrlapot. A másik egy jóval egyszerűbb dolog, az úgynevezett e-papír eljárás, ahol van levelező felület. Ott kifejti az ő ügyét, és majd kiválasztjuk az eljárás során, hogy melyik illetékességhez tartozik” - mondta Zsigray Árpád, az Ózdi Járási Hivatal hivatalvezetője.

A közlekedők számára is több újdonságot tartogat 2018. A véletlenül fizetős útra tévedt autósok mostantól az utazás megkezdése után is megvehetik az e-matricát, erre 60 perc áll rendelkezésükre. Az új esztendő a taxisok számára is hoz újításokat. Többek között meghatározzák az autók felszereltségét és a maximális korát is.

Mostantól csak 10 évnél fiatalabb autókkal lehet taxizni. Erről egyébként már 2015-ben döntött a Kormány, ám 2017 végéig türelmi időt kaptak a taxisok. A jogszabályba van foglalva, hogy csak két oldalon két-két ajtóval felszerelt légkondicionált autóval lehet taxizni, valamint az is, hogy minden ülésnek rendelkeznie kell biztonsági övvel és a vezető, illetve az anyós ülésnél légzsákkal.

Az idősebb korosztálynak jó és rossz hírekkel egyaránt szembe kell néznie. Ez évtől tovább nőtt a nyugdíjkorhatár. Ezt 63,5 évben állapították meg, vagyis az 1954-ben születettek mehetnek nyugdíjba. Az ellátásuk összege viszont kedvezően változott, ugyanis három százalékkal emelkedett. Rossz hír viszont, hogy a nyugdíjminimum 28 500 forint maradt.

Vissza