Szociális gondoskodás2018. január 3. (szerda) 19:00 - Városnews/6453_0_300.jpgTéli krízisellátást kapnak a rászoruló helyi hajléktalanok. A Nappali Melegedő, az Éjjeli Menedékhely és az Átmeneti Szállás szolgáltatásait igénybe vevő emberekre ilyenkor fokozott figyelem jut. Nem csak a szociális munkatársak tesznek meg mindent a rászorulók ellátásáért, ezekben a hónapokban több felől érkeznek adományok is a hajléktalanok megsegítésére.

Komfortos és higiénikus környezet, reggeli zsíros kenyér, tea és gondoskodás. Ezt kapják meg napi szinten azok, akik igénybe veszik a hajléktalanokat segítő intézmény nappali szolgáltatásait. A közösségi szobában tévénézésre, beszélgetésre, kártyázásra van lehetőségük a rászorulóknak, behúzódva a meleg falak közé.

„Megyek fürdeni, fésülködök, tisztálkodok, vagy kimegyek tévét nézni, ha meg elálmosodom, akkor bemegyek és alszok” - mondta Katona Mihályné.

„Megvan itt a reggelim és a tea, ilyenkor télen hozzájutunk ilyesmihez. Ezután már csak rosszabb lehet a helyzet. Nagyon jó itt, van társaságom és elfogadott barátok” - nyilatkozta Bicska Zsolt.

A hajléktalanok egyéb ügyeiket is ebben a részlegben intézhetik, segítséget kapnak az intézmény munkatársaitól egészségügyi ellátás, okmánypótlás vagy éppen munkalehetőségek terén is. Most nincs telt ház, jobban elférnek az itt tartózkodók

„Jelenleg az időjárás kedvező a hajléktalan emberek számára. Az intézményegységek kihasználtsága is ezt tükrözi, tehát nincs 100 százalékos kihasználtság. A bentlakásos intézmények 80-85 százalékos szinten működnek, a nappali ellátást biztosító melegedő van 100 százalékosan kihasználva” - fogalmazott Jene András, részlegvezető, ÓTSZEGYII Átmeneti Szállás.

Egy nyertes pályázatuknak köszönhetően az utcai szociális munka keretében oda figyelnek azokra is, akik a közterületeken, vagy lakhatásra alkalmatlan épületekben töltik az éjszakát. Megpróbálják elérni őket és lehetőséget kínálnak számukra, hogy éljenek az intézmény nyújtotta lehetőségekkel. Az ünnepek idején élelmiszer- és ruhacsomagokat, valamint egyéb adományokat is kaptak az itt élők az önkormányzat, magánszemélyek, egyházi és civil szervezetek jóvoltából. Az Átmeneti Szállás egy eszközbeszerzési pályázat útján jó minőségű paplanokhoz, párnákhoz és ágyneműkhöz jutott. Innen a raktárkészletről hamarosan el is kezdik lecserélni az elhasználódott darabokat. Pár héten belül megérkeznek az új szekrénykén is, amelyek a régieket váltják majd fel.

Vissza