Első félév (képgalériával)2018. január 3. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/6452_0_300.jpgBefejeződött a téli szünet, ma ismét megkezdődött a tanítás, néhány hét múlva pedig már vége is a 2017/2018-as tanév első félévének. Hamarosan sorsdöntő lépéseket kell megtenniük a diákoknak jövőjük és továbbtanulásuk érdekében, hiszen közeleg az érettségi és a felvételi írásbelik időpontja.

Az óvodákban, az általános- és középiskolákban, illetve a gimnáziumokba egyaránt egységes rend alapján és időbeosztással tanítanak. A tanítási szüneteket évről évre minden oktatási intézményben egységes, államilag meghatározott rendben állapítják meg. A Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai nem csak pihenéssel töltötték a téli szünetet, akadt köztük olyan is, aki e rövid időszak alatt is idegennyelvi tudásának bővítésén dolgozott.

„Picit nehezebb visszarázódni a tanulásba, de viszont van bennünk egy nagy löket, hogy már nem sok van hátra. Most már 110 százalékosan oda kell tennünk magunkat ahhoz, hogy elérjük azt, amit szeretnénk” - mondta Lakatos Dzsenifer Eszter, a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

Novemberben és decemberben nyílt napokkal várták a továbbtanulás előtt álló diákokat a város középiskolái. A diákok többsége élete első igazán fontos döntése előtt áll, az intézmények pedig igyekeznek segíteni nekik. A felvételi vizsgákra a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba, valamint a középiskolák 9. évfolyamára január 20-án kerül sor, csakúgy, mint az Arany János Tehetséggondozó Programban jelentkezőknek. A felvételizők február elejéig nyújthatják be jelentkezési lapjaikat a kiválasztott intézményekbe. A SZIKSZI-ben tanuló végzős fiatalok többsége inkább a felsőoktatás mellett voksol, és csak azt követően gondolkodnak a munkavállalásban.

„A tanulmányok befejezése után jellemzően még nem mennek el dolgozni. Intézményünk egy technikus képzést tud számukra nyújtani. Körülbelül 60 százalékra tenném a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezést intézményünkből. Szerintem a jelentkező diákok közül 70-80 százalékát fel is veszik” - nyilatkozta Hajdú Krisztián, a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium szakmai igazgatóhelyettese.

Boros Nikolett a turisztikában látja gyermekkora óta a jövőt, és ezen a területen szeretne majd a későbbiekben dolgozni. Véleménye szerint a kitűzött célok eléréséhez határozott akaraterő és kitartás szükséges.

„Én úgy gondolom innen is, egy kisebb városból ugyanúgy el lehet jutni az egyetemre, és meg lehet valósítani az álmainkat. Ha van bennünk kellő elhatározás, mert a lehetőségek itt is adottak. Szerintem nem kell kicsi korban elmenni egy nagyobb városba középiskolába azért, hogy ugyanazt megtanuljuk, amit itt is meg lehet. Ugyanúgy eljuthatunk a céljainkig innen is” - fogalmazott Boros Nikolett, a Széchényi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

Néhány hét múlva már vége is a 2017/2018-as tanév első félévének. A félévzárás 2018. január 20-án lesz, az iskoláknak pedig január 27-ig kell értesíteni a tanulókat és a szülőket az eredményekről. Ennél jóval többet kell várni a tavaszi szünetre, ami március 29-től április 2-ig tart majd. Az érettségi május 5-én kezdődik, az írásbelik május 26-án zárulnak, a szóbeli vizsgákat emelt szinten június 8. és 15., középszinten pedig június 19. és 30. között tartják. Az tanév második félévének utolsó tanítási napja június 15-re esik.


452_0_t 452_1_t 452_2_t 452_3_t
Vissza