Kellemetlen meglepetés (képgalériával)2018. január 3. (szerda) 19:00 - Városnews/6451_0_300.jpgGraffitivel csúfítottak el ismeretlenek két Bibó István utcai épületet az év utolsó napjaiban. A fehér festékkel összefirkált házakat nemrég újították fel, többek között ezért is okoz ez bosszúságot az ott lakóknak. Az egyik épület közös képviselője feljelentést tett a rendőrségen, de a firkálók elfogására kicsi az esély, mivel nehéz tetten érni a „művészeket”.

Városunk több pontján is falfirkákkal vannak elcsúfítva az épületek. Tavaly áprilisban a Városi Stadion mellékhelyiségének falait festették össze, és a rongálások azóta is folytatódnak. Most két felújított épületet firkáltak össze ismeretlen tettesek a Bibó István utcában. Az egyik házat négy éve renoválták 11 millió forintból, két évvel később pedig már graffitik és tagek díszítették az oldalát. Január elsejére virradóra pedig újabb produktum került a falra, a fehér motívum a közös képviselő szerint egy monogramot jelöl.

„A fehér szignószerű festésről tegnap reggel a takarító szólt, hogy láttam-e, hogy újra van festve a ház, mondtam neki, hogy nem. És mivel úgy ítéltem meg, hogy ez egy szignó, azonnal bementem a rendőrségre, megtettem a bejelentést. A rendőrségen közölték velem, hogy ha nincs tettenérés, akkor szinte lehetetlen felderíteni, vagy elkapni, hogy ezt ki tette. Annyit ígértek, hogy meg fogják sűríteni a kollégákkal, a szolgálatot teljesítő rendőrökkel az őrjáratot errefelé, hátha sikerül valamit tenni” - mondta Medve László, közös képviselő.

A környéken több ház is meg van rongálva, bár azok a firkák nem most kerültek a falra. A másik épületen lévő graffitit szilveszter reggelén vették észre az ott lakók. Az egyik hölgy elmondása szerint előző este fiatal lányok hangoskodtak az ablaka alatt, ő rájuk gyanakszik. Az eset külön pikantériája, hogy a társasházat egy hónapja vakolták be, így különösen kellemetlen, hogy máris megrongálták.

„Valami borzalmas. Most festették le a házunkat. És valami rendetlen kölykök, fiatalok, nők vagy férfiak, nem tudom, de itt azt mondják, hogy hölgyek voltak, lefestették” - nyilatkozta Benda Györgyné.

A rongálás bűncselekménynek minősül, ezért sem ajánlott, hogy épületek falán éljék ki művészi hajlamaikat a firkálók. A lakosság feljelentéssel élhet a rendőrség felé, ha ilyen tettről értesül.

„Bejelentést tehet az ingatlan fekvése szerinti rendőrkapitányságra, vagy pedig a rendőrőrsre. A kollégáim a helyszínen megjelennek, ők egyenruhás rendőrök. Lefolytatják az elsődleges intézkedéseket, az adatgyűjtést, illetve tanúkutatást, majd az üggyel kapcsolatosan büntetőeljárás indul. Abban az esetben, hogyha a szabálysértési értékhatárt nem haladja ugyan meg, de falfirkával követik el a rongálást, minden esetben büntetőeljárást kell, hogy indítsunk, és ez egy évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel sújtható” - fogalmazott dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A Büntető Törvénykönyvben meghatározott definíció szerint „aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.” A bűncselekmény elkövetője annak mértékétől függően akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhető.


451_0_t 451_1_t 451_2_t 451_3_t
451_4_t 451_5_t 451_6_t 451_7_t
451_8_t 451_9_t
Vissza