A palócság hiedelmei (képgalériával)2017. december 21. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6434_0_300.jpgKarácsonyi szokások és hagyományok Borsodban címmel tartott előadást Várkonyi-Nickel Réka, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének doktorandusza az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Rengeteg környékbeli hiedelemmel ismerkedhetett meg a hallgatóság, amelyeknek egy része még a múlt század elején-közepén is része volt a falusi életnek.

Ebben az évben utoljára ülhettek be az érdeklődők az Ózdi Muzeális Gyűjtemény Fogadóterébe, hogy Múltidéző előadáson vegyenek részt. Most az adventi és karácsonyi időszak tradícióiról tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karának Néprajztudományi Intézetéből érkezett doktorandusz, Várkonyi-Nickel Réka. A palócságot körbelengő hiedelmeket mutatta be, különös tekintettel Ózdra és környékére.

„Mostani karácsonyi ünnepünk alkalmával mindenképpen szerettünk volna egy meghittebb, ünnepélyesebb témával előrukkolni Ózd város lakosságának, ezért úgy gondoltuk, hogy mindenképpen a parasztság és a munkásság életét, karácsonyi hétköznapjait mutatjuk be” - mondta Kelemen Kristóf, muzeológus.

A hagyományok és szokások mindig fontos részét képezték egy-egy nép életének. Ez Magyarországon sem volt másként, ez a vidék pedig igencsak bővelkedett a különböző népi rítusokban, az ünnepnapokhoz kötődő tevékenységekben. Számos feljegyzés született a környékbeli hagyományokról, melyeknek két fontos alkotóeleme a szeretet és a félelem volt.

„Maguk a karácsonyi szokások, azok leginkább két szimbolika köré csoportosulnak, az egyik a szeretet, a másik pedig a félelem. Ekkor van az év legsötétebb napja is, és ez is a karácsonyhoz köthető. Illetve sokáig Luca napjához kötötték, aztán most már tudjuk, hogy kicsit később van a napforduló, és ez a kettő valahol összefügg egymással. Tehát amitől félünk, az az ismeretlen, és a félelmet leginkább szeretettel lehet leküzdeni” - fogalmazott Várkonyi-Nickel Réka PhD, MTA BTK Néprajztudományi Intézet.

Luca napjához városunkban és környékén is számos hiedelem kapcsolódik. Borsodnádasdon például luca-széket készítettek, amelyre – a népszokás szerint – ha valaki felállt a templomban az éjféli misén, és átnézett egy fából készült tésztaszűrőn, megláthatta az ott lévő boszorkányokat. Ismertetőjelük volt, hogy háttal ültek az oltárnak, illetve szarvat viseltek a fejükön. Az előadáson sok más érdekességgel is megismerkedhettek az érdeklődők, hagyományainkat ápolni és emlékezetünkben megtartani pedig kultúránk egyik alapvető összetevője.


434_0_t 434_1_t 434_2_t 434_3_t
434_4_t 434_5_t 434_6_t 434_7_t
434_8_t
Vissza