Téli közlekedés (képgalériával)2017. december 14. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/6405_0_300.jpgAz utóbbi néhány hétben a tél megmutatta igazi arcát. Egyaránt átéltünk hóesést és hideg éjszakákat. Ebben az időszakban fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy a közlekedés során se magunkat se, másokat ne veszélyeztessünk. Fontos, hogy az autósok és a gyalogosok kölcsönösen figyeljenek egymásra.

A közlekedést sokszor szokták egy nagy társasjátékhoz hasonlítani, ahol minden szereplőnek be kell tartania a szabályokat. Télen nem csak a csúszós úttal, de a látási viszonyok megváltozásával is számolnunk kell. Egy veszélyes szituációban akár életeket menthet, ha fel van kapcsolva a járművek lámpája.

„A világító és jelzőberendezéseknek kiemelt ellenőrzésére szeretném felhívni a figyelmet. A télre egyébként is jellemző, hogy korán sötétedik és rosszak a látási viszonyok, még nappal is párás-ködös idő jellemző. Ilyen esetekben a látótávolság lerövidül és a világító és jelző berendezések használatának kiemelt jelentősége van. Egyrészt biztosítja a járművezetőnek, hogy idejében észlelje a közlekedési helyzetet, illetve őt is jól lássa a közlekedés többi résztvevője, és ezáltal a veszélyhelyzeteket el tudják kerülni” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Emellett a közlekedőknek fel kell készíteniük az autójukat a télre. Ellenőrizni kell a különböző folyadékok meglétét és állapotát. Az autósok a legfontosabbnak a megfelelő gumiabroncsok használatát tartják.

„Most vettünk új autót, és a téli közlekedés miatt volt fontos, hogy lecseréltessük a gumit. Szerintem veszélyes ha nyári gumival közlekedünk, hiszen nyálkás csúszós útfelületek alakulhatnak ki. A gyermekeink és saját biztonságunk miatt gumit cseréltettünk” - nyilatkozta Borbás Mónika.

Vannak, akik ilyenkor a vezetési stílusukat is megváltoztatják.

„Óvatosabban szoktam vezetni és a sebességet is csökkenteni kell. Hiába van jó gumi az autón, akkor is több figyelemre van szükség” - fogalmazott Putnoki Géza.

A téli időjárási körülmények között nem csak az autósoknak, de a gyalogosoknak is körültekintőbbnek kell lenniük. Sokan nem számolnak vele, hogy a fékút ilyenkor a sokszorosára nő, és gondolkodás nélkül lelépnek a zebrán az autók elé. Karácsony közeledtével ügyeljünk egymásra, hiszen minden közlekedőt hazavárnak. A városi televízió ma esti Háttér című magazinjában bővebben is foglalkoznak a témával.


405_0_t 405_1_t 405_2_t
Vissza