Bűnmegelőzési tanácsok (képgalériával)2017. december 14. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6404_0_300.jpgHetedik alkalommal szervezett diákoknak bűn- és baleset-megelőzési programot az Ózdi Rendőrkapitányság. Az Olvasó színháztermében szituációs gyakorlatokkal, előadásokkal hívták fel a tanulók figyelmét a helyes viselkedésre egy-egy kétséges kimenetelű helyzet bekövetkezése esetén. A Sziréna előtt baleset-megelőzési bizottsági ülést is tartottak.

Baleset-megelőzési bizottsági üléssel kezdődtek a Sziréna – avagy ismét szolgálatban az iskola rendőre elnevezésű rendezvény programjai. A Mizerák teremben az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai tájékoztatták a megjelenteket az idei év baleseti statisztikáiról. Az előadáson részt vett az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója, az Ózd és Térsége Polgárőr Szövetség elnöke, az Ózd Városi Rendészet vezetője, valamint az egyik autósiskola képviselője is. Tíz órakor a diákoknak is megkezdődött a program, ők az Olvasó színháztermében gyűltek össze, hogy bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal és tudnivalókkal gazdagodjanak. Az eseményt dr. Varga László kapitányságvezető nyitotta meg.

„Amikor mi ezt elkezdtük, akkor önmagában még csak az iskola rendőre program működött, és ez abból állt, hogy a körzeti megbízottak jártak az általános iskolákba, és megtartották az évi rendszeresített előadásaikat. Mi azt gondoltuk, hogy ezen tovább kell lépni és ezt meg kell színesíteni, hiszen az egyszerű tanítási órai keretek között nem biztos, hogy minden információ olyan módon átmegy, ahogy mi ezt, rendőrök szeretnénk. Ezért kitaláltuk, hogy egy teljesen más környezetben, egy teljesen más helyszínen, kicsit ünnepélyesebb körülmények között színpadi látványelemekkel jobban átmegy az információ, amit szeretnénk eljuttatni” - fogalmazott dr. Varga László, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

A rendezvény első felében három ózdi és egy putnoki intézmény diákjai Életképek címmel szituációs gyakorlatokat mutattak be a közönségnek. Ezek mindegyikét kétféleképpen adták elő. Először a rossz megoldást jelenítették meg egy-egy eset kapcsán, például egy telefonlopásnál nem mondták meg a tulajdonosnak, hogy ki volt az elkövető, de a tettesnek sem szóltak, nehogy bajba keveredjenek. A szituáció újrajátszásánál viszont már kérték a tolvajt, hogy adja vissza azt, amit elvett.

„Figyeljünk oda, szerintem ez a lényeg. Tényleg, hogyha látjuk, ahogy a szituációban is láthattuk, hogy ki lopta el, akkor azt mondjuk el. Nem kell azt hinni, hogy árulónak tartanak majd, mert így lesz a legtisztább a dolog” - mondta Szegedi Evelin.

Egy másik szituációban egy iskolai verekedést szimuláltak, ami féltékenység miatt robbant ki. Másodjára itt is bemutatták, hogy mi a megfelelő megoldás egy ilyen helyzet kezelésére. A diákok megfigyelőképességére is kíváncsiak voltak a szervezők, egy kisfilmet vetítettek le nekik. Vinczéné Kárpátfalvi Erika kérdéseket tett fel a fiataloknak a látottakkal kapcsolatban, amelyekre rengeteg helyes válasz érkezett. A program baleset-megelőzési és drogprevenciós előadásokkal zárult.


404_0_t 404_1_t 404_2_t 404_3_t
404_4_t 404_5_t 404_6_t 404_7_t
404_8_t 404_9_t 404_10_t 404_11_t
404_12_t 404_13_t 404_14_t 404_15_t
404_16_t 404_17_t 404_18_t 404_19_t
Vissza