Honismereti előadás (képgalériával)2017. december 13. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6399_0_300.jpgÚjabb állomásához érkezett „A hely, ahol élünk” című honismereti előadássorozat. Ez alkalommal Balogh Lászlóné nyugalmazott középiskolai tanár mutatta be idősebb Nagy Károlyt, a Lajos Árpád Honismereti Kör egykori kiemelkedő alakját. A jelenlévők az elismert szakember életútjával és munkásságával ismerkedhettek meg.

Idősebb Nagy Károlynak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Ózdon a honismeret ma is nagy tiszteletnek örvend. Mai is érdeklődő fiatal helytörténeti kutatók lépnek arra az útra, amelynek Ő is jeles képviselője volt. 2000-ben bekövetkezett haláláig kiemelten fontosnak tartotta a hagyományok ápolását. Barátai, munkatársai a mai napig jó szívvel gondolnak vissza a szakemberre.

„Én először Czakó Gyulával ismerkedtem meg, tulajdonképpen Ő volt az, aki elindította a honismereti kört. Ezután nagyon sokan bekapcsolódtak és Nagy Károllyal is ott ismerkedtem meg. A megismerkedésünk után folyamatosan tartottam vele a kapcsolatot, együtt mentünk kirándulásokra és sok ismeretet elsajátítottam tőle” - mondta Kerékgyártó Mihály, nyugalmazott tanár, újságíró.

Balogh Lászlóné hosszú éveken keresztül volt idősebb Nagy Károly munkatársa. Előadásában többször olvasott fel a szakember írásiból, és számos személyes emléket is felelevenített. Elmondta, hogy a József Attila Gimnáziumban dolgozott, amikor először kapcsolatba került a honismereti körrel.

„Idősebb Nagy Károlyt a pedagógus pálya kapcsán ismertem meg. Közelebbi kapcsolatba akkor kerültünk, amikor Ő lett az Ózdi Honismereti Kör titkára, és minden középiskolai történelem tanárnak küldött meghívót. Ebben arra kért minket, hogy kapcsolódjunk be a honismereti munkába” - fogalmazott Balogh Lászlóné, nyugalmazott középiskolai tanár.

Ebben az évben ez volt az utolsó állomása „A hely ahol élünk” elnevezésű előadássorozatnak. A Lajos Árpád Honismereti Kör, valamint az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark munkatársai a következő esztendőben is számos érdekes rendezvénnyel készülnek a látogatók számára, és tovább folytatódnak a megkezdett klubprogramok is.


399_0_t 399_1_t 399_2_t 399_3_t
399_4_t 399_5_t 399_6_t 399_7_t
Vissza