Gyógyító erő (képgalériával)2017. december 13. (szerda) 19:00 - Egészségnews/6397_0_300.jpgNövényi alapú szépségápolási krémek készültek a Művésztanya konyháján. A közösség tagjai az esztendő utolsó összejövetele alkalmából gyűltek össze, hogy az ünnepi várakozás jegyében együtt töltsenek egy hétvégét. Szakembereket is hívtak, akiktől sok érdekességet lehetett ellesni a kézműves foglalkozások során. Ezek egyike volt például a népi gyógymódok és szépészeti eljárások alkalmazása.

A Művészanya alkotóinak háza táján mindig történik valami. Mozgalmas évvel a hátuk mögött úgy gondolták, hogy méltó módon szeretnék lezárni az elmúlt esztendőt, és együtt készülnek a karácsonyra. Foglalkozásukra meghívták Kemendi Ágnest a növényi festés mesterét, aki egyéni kutató, kézműves és házi patikus is egy személyben. Az országosan is elismert szakember népi gyógyászat és egészségmegőrzés iránti érdeklődése belső késztetésből fakad, és a témával kapcsolatos hatalmas tudásanyagát szívesen adja át másoknak is. Szerinte ezen a téren jóval tágabbak a lehetőségeink.

„Nem is a betegségekre gondolok, hanem az egészségmegőrzésre. Olyan kincset és tudást jelentettek az ehhez vezető praktikák és mindennapos gyakorlatok, amiket ma nem becsülünk eléggé és nem is ismerjük. Ezek a gyógynövény párlatok, ezek a párlatok, illetve a használatuk azt a célt szolgálják, hogy az egészségünket megőrizzük és nem kell betegnek lenni” - mondta Kemendi Ágnes, növényi festő, kézműves.

Kemendi Ágnes a népi gyógyászat izgalmas világába kalauzolta el érdeklődőket, akik a gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és a növényi szerek elkészítésének lehetőségeivel is megismerkedhettek. A gyakorlati foglalkozáson jól bevált, egykor mindennapos, mára mégis elfeledett házi patikaszereket alkottak meg közösen. Ilyen volt a fekete nyárfa rügy és méhviasz alapanyagú pipompápom kenőcs. vagy éppen a céklás ajakápoló ír. Az elkészített szerek a testnek, az együtt töltött idő pedig a léleknek szolgáltak balzsamul.

„A mi térségünk tele van gyógynövényekkel, és erre szerettük volna felhívni a figyelmet. Nemcsak teákat lehet készíteni a gyógynövényekből, hanem különféle, nőknek való praktikus kenceficéket is. Így karácsony előtt ez ideális alkalom arra, hogy elgondolkozzunk ezen, és kézzel készített ajándékokkal lepjük meg a szeretteinket” - nyilatkozta Pálmai Ilka, a Művésztanya vezetője.

A foglalkozás résztvevői körbeállták a tégelyekkel, szelencékkel, apró üvegcsékkel szárított növényi részekkel, párlatokkal teli asztalt és közösen serénykedtek a szerek elkészítésében. Többen le is jegyzetelték az összetevők listáját. Az érdeklődő hölgyek között – meglepő módon - egy férfiember is akadt. Őt egyéni motivációja vezette a Művésztanya boszorkánykonyhájába.

„A nagyapám drogista volt, egy vegyi árú és illatszer boltnak a vezetője. Ő is kevert ilyen krémeket és azokat árusította, szabadalmasította. Engem is érdekel a régi magyar kultúra ilyenféle közvetítése” - fogalmazott Czakó László.

A készítményekhez nem használtak semmilyen vegyi vagy egzotikus alapanyagot, a legegyszerűbb és legtisztább forrásokból merítettek. A résztvevők az alapvető ismereteken túl kis kenőccsel teli tégelyek birtokosaiként térhettek haza.


397_0_t 397_1_t 397_2_t 397_3_t
397_4_t 397_5_t 397_6_t 397_7_t
397_8_t 397_9_t 397_10_t 397_11_t
397_12_t 397_13_t 397_14_t 397_15_t
397_16_t 397_17_t 397_18_t
Vissza