Mizerák 75 (képgalériával)2017. december 11. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6388_0_300.jpgHetvenöt képből áll az a kiállítás, amelyet Mizerák István fotográfus emlékére rendeztek a Digitális Erőműben. Az országszerte elismert ózdi művész idén 75. születésnapját ünnepelte volna. A tárlat, amely június 30-áig tekinthető meg, alkalmat ad a múlt emlékeinek felidézésére, sőt a szervezők azt is szeretnék, ha az ózdiak megneveznék a képeken szereplőket, ismerősöket, családtagokat és mesélnének is róluk.

Mizerák István neve nem csak városunk lakóinak, de minden olyan embernek ismerősen cseng, aki valaha kicsit is foglalkozott fényképezéssel. Születésének 75. évfordulója alkalmából nyitották meg a Mizerák 75 tárlatot a Digitális Erőműben. Ez a szám nem csak egy évfordulót jelent, ugyanis ennyi fotót is állítottak ki, amelyek a tervek szerint mostantól június 30-ig lesznek megtekinthetőek. A megnyitón Riz Gábor országgyűlési képviselő, Lovas Lajos, a Forum Hungaricum igazgatója, Mizerák Zsuzsanna, a fényképész egyik lánya, valamint Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédükben mindannyian Mizerák Istvánt és munkásságát méltatták, illetve elmondták, hogy az életművét ápolni nem kis feladat, hiszen rengeteg a még feldolgozásra váró nyersanyag.

„A 75. születésnapjára akikkel töltené, hogyha még élne – gyakorlatilag az ózdi emberek –, azoknak a portréiból válogattunk ki 75 képet. Tehát gyakorlatilag körbevesznek minket azok az emberek, akikkel Ő dolgozott, akikkel Ő élt, akik a barátai voltak, akikkel együtt töltötte az idejét, és mintegy meglepetésként csináltunk egy slideshow-t, amin 75 brigád van rajta” - fogalmazott Mizerák Zsuzsanna.

Az 1942-ben született fotóművész életében több ezerszer nyomta meg a fényképezőgép exponálógombját, a remekművek legnagyobb része az Ózdi Kohászati Üzemekben készült. Legtöbb alkotásán a gyári munkások tevékenységét örökítette meg.

„Nagyon sok kedvenc témája volt szerintem. Az embereket úgy általában nagyon szerette fotózni. Szóval a legtöbb fotóján van ember. Ritka az olyan fotó, ami csak valami tájkép, vagy csak valami tárgy. Az emberek, az emberi érzések. Sok nő van, sok gyerek van a fotóin, ezeket mind nagyon szerette. A természetet is, sok természetfotónk is van, az az egy talán, amin nincs ember, de azon is élőlények vannak” - nyilatkozta Mizerák Gabriella.

Mizerák Zsuzsanna, a fotóművész nagyobbik lánya öt évvel ezelőtt létrehozta az édesapja nevével fémjelzett alapítványt, amelynek célja a fényképész életművének ápolása, valamint Ózd kulturális életének fellendítése és támogatása. Ez a mostani tárlat is ezt a célt szolgálja, valamint azt, hogy az alkotásokon szereplők is újra elidőzhessenek a múlt emlékei között.

„Az Ózdi Városi Televízióval közösen szeretnénk elindítani egy olyan akciót, amelyben azt mondjuk a városban élőknek, hogy jöjjenek el a kiállításra, nézzék meg saját magukat, keressék meg ismerőseiket, keressék meg családtagjaikat, és meséljenek róla. Meséljenek nekünk róla írásban, meséljenek róla az Ózdi Városi Televíziónak mikrofon előtt, kamera előtt, és közösen erősítsük azt, ami Ózd, ami Ózdról szól és vigyük tovább Mizerák Istvánnak, a legendás művészembernek a művészetét” - mondta Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

Mizerák István képeivel nemcsak a Digitális Erőműben találkozhatnak az érdeklődők, az Olvasó egyik terme is az Ő nevét viseli. A róla elnevezett alapítvány nemrégiben meghívást kapott az olaszországi Milan Image Art Fair-re, ahol egyelőre egyedüli magyar résztvevőként az Ő fényképei fogják képviselni hazánkat. Az alapítvánnyal lányai külföldön is szeretnék tovább vinni apjuk művészetét.


388_0_t 388_1_t 388_2_t 388_3_t
388_4_t 388_5_t 388_6_t 388_7_t
388_8_t 388_9_t 388_10_t 388_11_t
388_12_t 388_13_t 388_14_t 388_15_t
Vissza