Sárga tengeralattjáró (képgalériával)2017. december 2. (szombat) 08:35 - Kultúranews/6354_0_300.jpgA Beatles együttes életét és sikereit ismerhetik meg mindazok, akik ellátogatnak az Ózdi Muzeális Gyűjtemény pénteken megnyílt időszaki kiállítására. A tárlat anyaga az Egri Road Beatles Múzeum gyűjteményéből áll össze, és felvonultatja az egykor gombafejűeknek is nevezett zenekar időtlen népszerűségének apró mozaik darabjait.

Telt házas érdeklődéssel nyitotta meg kapuit az Ózdi Muzeális Gyűjtemény Beatles kiállítása. A vendégeket Farkas Péter Barnabás alpolgármester és Oláh Zsolt megbízott intézményvezető köszöntötte. Mivel mindketten nagy zenerajongók, ezért örömüket fejezték ki, hogy ózdi intézmény adhat helyet a hevesi megyeszékhelyről ide érkező időszaki kiállításnak. Az együttes zenéje számukra is meghatározó élményt jelentett ifjú éveikben.

„Gyermekkorom óta a rockzene irányába vagyok elkötelezve, és mindig is szerettem ennek a műfajnak az alapjait jelentő Beatles nótákat, illetve azokat a zenéket, amiket ők alkottak. A korszak zsenijei voltak, olyan műfajnak és atmoszférának a megteremtői, amit beatkorszakként is lehet jellemezni, és ez mélyen áthatja a mai kortárs zenét is” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

„Az első élményem velük kapcsolatosan az, hogy a 80-as években a szüleim elmentek kazettás magnót vásárolni, és magukkal vittek engem is. Megvettük a magnót, de hogy tudjunk mit hallgatni rajta hát kazettát is kellett választani. Nem volt túl nagy kínálat, kétféle kazettát lehetett kapni, a Neoton Famíliát és a Beatlest. Én az utóbbit választottam, és ez meg is határozta az elkövetkezendő 30 évemet, és ezért is nézek ki így” - fogalmazott Oláh Zsolt, megbízott intézményvezető.

A köszöntő szavak után egy kis zenei utazás következett. „Kirándulás Seholországba” címmel az Egri Road Beatles Múzeum társulatának vetített képes előadását láthatta és hallhatta a közönség. A Roadster zenekar a liverpooli négyes elképesztő történetébe avatta be a hallgatóságot. A közönség soraiban ülők szórakoztató történetekkel, legendákkal fűszerezve követhették végig az angol beat együttes pályafutását, miközben a filmrészletek alatt jól ismert slágerek csendültek fel. A formáció énekes gitárosa Peterdi Gábor, az emlékmúzeum egyik alapítója és igazgatója is egyben. Közel negyven éve rajong a Beatles-ért.

„Aki a történetüket ismeri az tudja, hogy annyi véletlen nincs, mint ami nálunk volt. Az életigenlésük, a jó oldalra állásuk, a szeretetről való éneklés - amikor még nem üzletként működött ez az egész – olyan energiát adott neki, hogy ezek a fiúk zene- és kottaismeret nélkül olyan zenéket írtak, amiket még a szakértők is mind a mai napig tanulmányoznak” - nyilatkozta Peterdi Gábor, az Egri Road Betales Múzeum igazgatója.

A zenei kitérő után feltárult a kiállító terem ajtaja, az érdeklődők pedig megcsodálhatták a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekarának emléket állító tárlat tárgyi darabjait. Korabeli kiadványok, plakátok, bakelit lemezek, értékes relikviák képezik a bemutató anyagát. A világon összesen öt Beatles múzeum van, ezek egyike az egri. Az érdeklődők az elkövetkező két adventi vasárnap ünnepi forgatagának ideje alatt buszos különjáratokkal juthatnak el az Ózdi Muzeális Gyűjteménybe, és ingyen tekinthetik meg a különleges időszaki kiállítást.


354_0_t 354_1_t 354_2_t 354_3_t
354_4_t 354_5_t 354_6_t 354_7_t
354_8_t 354_9_t 354_10_t 354_11_t
354_12_t 354_13_t 354_14_t 354_15_t
354_16_t 354_17_t
Vissza