Kulturális adatbázis (képgalériával)2017. december 1. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/6348_0_300.jpgPedagógusoknak tartottak szakmai napot a Digitális Erőműben. A résztvevőknek bemutatták a Digipédia elnevezésű kulturális adatbázist, amely a tanításban nyújthat segítséget a tanároknak. A digitális oktatást támogató módszerek közül ez az egyik leghasznosabb, amely közelebb hozza egymáshoz az oktatókat és a gyerekeket.

A legújabb generáció már a digitális világban nőtt fel. Az idősebbeknek viszont sokszor problémát okoz eligazodni az informatika útvesztőjében, ezért is rendeztek szakmai napot a pedagógusok számára a Digitális Erőműben. A rendezvényen több előadást is meghallgathattak a résztvevők, amelyek a Digipédia elnevezésű kulturális adatbázist és annak működését mutatták be.

„Nemcsak hogy a Digipédia fejlesztésével és építésével foglalkozunk, hanem a pedagógusok számára szabadon, vagy kötelezően választható, hosszú távú oktatási programcsomagokat is fejlesztünk tevékenységünk folyamán” - mondta Bárdos Bódi László, pedagógiai szakértő és referens, Digitális Erőmű.

A Digipédia egy közoktatást szolgáló rendszer, amely korszerű pedagógiai módszertani lehetőségeket kínál a tanárok számára, felhasználva a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait.

„Egyik alapvető feladatunk itt a Digitális Erőműben, hogy a digitalizáció útján elsősorban a pedagógus kollégáknak nyújtsunk olyan segítséget, amelyet az úgynevezett MaNDA DB adatbázisunkban összegyűjtött tartalmak pedagógiai tartalommá való alakításával, pedagógiai módszertannal való ellátásával biztosítunk az Ő számukra” - fogalmazott Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

A Digitális Erőmű célja, hogy segítse a pedagógusokat eligazodni ebben a rendszerben, illetve felruházni őket azzal a tudással, amellyel könnyebbé válik számukra a gyerekekkel való kommunikáció és a tanítás.

„Ez nagyon fontos dolog, mert a mai világban a gyerekek már szinte mindent a világhálóról néznek, kevésbé szeretnek olvasni. Nekünk is, a tanároknak – jómagam már harmincharmadik éve vagyok a pályán – tovább kell magunkat képezni, hogy még érdekesebbé tudjuk tenni a gyerekek számára a tananyagot” - nyilatkozta Nagy Károlyné Dobó Katalin, pedagógus.

A résztvevők kipróbálhattak egy olyan szkennert is, ami 3D-s képet készít róluk, valamint egy interaktív bemutatón kipróbálhatták, hogy hogyan működik az adatbázis.


348_0_t 348_1_t 348_2_t 348_3_t
348_4_t 348_5_t 348_6_t 348_7_t
Vissza