Havas utak (képgalériával)2017. november 30. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6345_0_300.jpgHóesésre ébredtünk ma reggel, sőt már esett éjszaka is. Délelőtt a hószállingózást többször havas eső váltotta fel, délutánra azonban már csak latyak maradt az utakon. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény az időjárási előrejelzések alapján, a tervezettnél korábban, már tegnap reggel elindította a síkosság-mentesítési szolgálatot, így a téli csapadék nem okozott számukra meglepetést. Az autósok egy része most sem volt elég elővigyázatos, több baleset is történt.

Borsodnádasd külterületén, a 25-ös főúton reggel fél 8 körül egy helyközi menetrend szerinti busz a havas úton megcsúszott, majd a vízelvezető árokba hajtott. A helyszínen szerzett információink szerint a járművön közel 20 fő utazott, személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés 10 óra után kezdődött meg, az autómentővel szinte egy időben érkezett meg egy hókotró is a helyszínre.

„Azt gondolom, hogy a megváltozott időjárás-, illetve útviszonyok próbára teszik a gyakorlott vezetőket is. Nagyon fontos ebben az esetben, hogy a gépjárművek sebességét az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg. Jóval kevesebbel közlekedjünk, mint ahogy általában megszoktuk. Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, a hirtelen fékezést, illetve igyekezzünk nagyobb követési távolságot tartani” - mondta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Városunkban már tegnap délután elkezdett szállingózni a hó, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény pedig megkezdte az utak, járdák, parkolók tisztítását. Az ÓVI közösségi oldalára kikerült tájékoztató szerint a téli síkosság-mentesítés már tegnap reggel megkezdődött. Kézi és gépi erővel hajtják végre a tisztítást, és kérik a helyi autósokat, hogy úgy válasszák meg parkolóhelyüket, hogy a mentesítő autó közlekedni tudjon.

„A délelőtt és az éjszaka folyamán körülbelül 4-5 centi hó esett le. Éjféltől elkezdtük a gépi tisztítást, négy gépünk van kint folyamatosan. Most már inkább havas eső esik, úgyhogy elég erősen olvad, de azért jó néhány helyen kell szórnunk. A kézi úttisztítást körülbelül 400 emberünk végzi, a járdákat, parkolókat takarítják kézi erővel” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Több helyen is találkozhattak a járókelők a tisztítást végző munkásokkal, akik seprűk és hólapátok segítségével távolították el a havat a járdákról, valamint a munkagépek is úton voltak egész nap. Az ÓVI gépparkja idén egy új járművel bővült, amely tiszta sóval szórja a busz-útvonalakat, a másik három hókotró pedig só és sóder keverékével. Ha a hó megállás nélkül esik, az az ÓVI számára folyamatos, 24 órás szolgálatot jelent.


345_0_t 345_1_t 345_2_t 345_3_t
345_4_t 345_5_t 345_6_t 345_7_t
345_8_t 345_9_t 345_10_t 345_11_t
Vissza