Várkonyi Csibészek (képgalériával)2017. november 30. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6343_0_300.jpgÓzdi roma fiatalok értelmezték újra egy népszerű együttes remekművét. A feldolgozást a gyerekek egy zenei táborban alkották meg, a produkció felkerült egy ismert zenei közösségi oldalra, ahol nagy sikert aratott. A kilenc fős kis csapat számára adomány gyűjtést is szerveznek, hogy tagjai karácsonykor egy újabb kurzuson fejleszthessék zenei tudásukat.

„Lekapcsolom a villanyt a fejemben. Mécsest gyújtok a szívemben, fényeljen!” Megható és szívet melengető zenét alkottak meg ózdi roma származású gyermekek. A Várkonyi Csibészek névre hallgató fiatalok egy táborban dolgozták fel a Bajdázó Együttes 2011-es remekművét, amely az internetnek köszönhetően óriási sikert aratott. A formáció tagjainak egy része már korábban is részt vehetett különböző budapesti koncerteken, amelyeken rengeteg tapasztalatot szereztek.

„Sok mindent megtanultam. Megismerkedtem sok fajta hangszerrel, emberekkel és zenészekkel is. Mindenféle programon részt vettem. Nagyszerűen éreztem magam” - mondta Bari Gyula.

A fiatalok nagyon élvezték az egyhetes tábort, mert szakképzett művészektől tanulhattak. A kilenc fős társaságban akadnak olyanok, akik zeneszerető autodidakta módon kezdtek el a hangszereken játszani, folytatva a családi hagyományokat. A gyerekek nagy álma az, hogy híres és elismert zenészek legyenek.

„Nagyon jól éreztem magam, mert jó zenéket játszottunk. Kicsit sokáig tartott, mert mindig elrontottuk, és újra kellett kezdeni. A végére jól sikerült” - nyilatkozta Lázár Alex.

Az ózdi roma gyerekek a Common Vibe projekt támogatásával készíthették el ezt a számot és a hozzá tartozó videoklipet. A kezdeményezést két lelkes, zeneszerető barát, Miklósi Ákos és Lima Viktor alapította 2016-ban azzal a céllal, hogy olyan ambiciózus fiatalokat támogassanak, akiket érdekel a zene világa és fókuszba kerüljön a közösségi élmény. A kezdő, periférián élő gyerekek profi zenészekkel közösen alkothatnak. Az előző tábor után most egy újabb szervezésével foglalkoznak a segítő fiatal felnőttek.

„Az aktuális projektünk most karácsonyi táborunk, amire gyűjtést is szervezünk. Az „Adjuk össze” elnevezésű programban veszünk részt és ez arról szól, hogy bárki támogathat civil szervezeteket, különböző tétellel. Ebből az összegből a mi civil szervezetünk egy tábort fog létrehozni, ami során valószínűleg egy hétig újra együtt lehetünk Sátán. Itt felvételeket, hanganyagokat és videót is készítünk majd” - mondta Berkeszi Dávid, pedagógus, a Common Vibe alapító tagja.

A tábort december 27-től szeretnék megvalósítani majd Ózd közelében egy erdészházban, ahol különböző zenei foglalkozásokkal, jó élmények szerzésével segítenék a nehéz sorsú gyerekeket. A kurzus végén a résztvevők szüleiknek, barátaiknak újévi koncerttel kedveskednének. A projekt munkatársai közvetítői szerepet szeretnének nyújtani számukra a zene által, hogy megismerkedjenek a hangszerekkel, felfedezzék saját muzikalitásukat, valamint új közösségek és együttesek születhessenek. A fiatal felnőttek különböző foglalkozásokon igyekeznek a gyerekeket a helyes irányba terelni és példát mutatni nekik.

„Pár foglalkozásra amikor elmentem velük, akkor láttam, hogy ezt a gyerekek mennyire élvezik, és mennyire jó ez nekik. A zenére hihetetlenül oda tudnak figyelni, és ezzel együtt olyan dolgokra is, amikre egyébként ha nem a zene által mutatjuk meg nekik, akkor teljesen érdektelennek tartják” - fogalmazott Bárdos Marcell.

Egy ismert pénzintézet honlapján is lehet a fiatalokra szavazni. A befolyó támogatásokból egy kilenc személyes kisbuszt szeretnének vásárolni, amely megkönnyíteni számukra az utazást, hogy más megyékbe és távolabbi gyermekotthonokba is eljussanak zenéjükkel.


343_0_t 343_1_t 343_2_t 343_3_t
343_4_t 343_5_t 343_6_t
Vissza