Anyagok és technológiák (képgalériával)2017. november 27. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/6332_0_300.jpgAnyagvizsgálattal és az arany felhasználásának lehetőségeit bemutató prezentációval folytatódott a tudomány népszerűsítő előadás-sorozat a Tiszti Kaszinóban. A Miskolci Egyetem volt diákjai és jelenlegi munkatársai beszéltek a fémek és anyagok vizsgálatáról és az arany korszerű megmunkálásáról. Az előadás során a résztvevők betekintést nyerhettek a Miskolci Egyetem kínálta lehetőségekbe is.

A tudomány népszerűsítő előadás-sorozat legújabb programja keretében az anyagmérnöki képzést népszerűsítették, amelynek elvégzésére már városunkban is van lehetőség a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán. A szervezők célja, hogy közelebb hozzák az érdeklődőket az anyagmérnöki tudományokhoz, szakmai információkkal segítsék a hallgatókat, valamint a tanulni vágyókkal megismertessék a képzés érdekességeit és a Miskolci Egyetem kínálta lehetőségeket. Az előadást Szaka Attila köznevelési és művelődési referens nyitotta meg, aki ismertette a jövő évi szakokkal kapcsolatos információkat is. Ezt követően dr. Mikó Tamás először egy videóval bemutatta, milyen is a Miskolci Egyetem, majd egy prezentációval részletezte az anyagmérnök feladatát.

„Egy termék előállításához anyagra van szükség, ezért minden cégnél, ahol gyártanak valamilyen terméket szükséges egy olyan szakembernek a munkája, aki ismeri ezeknek az anyagoknak a tulajdonságait. Tudja azt, hogy hogyan lehet azt az anyagot megmunkálni, hogyan lehet annak az anyagnak a tulajdonságait módosítani, hogy az megfelelő legyen a végtermék szempontjából” - mondta dr. Mikó Tamás, a Miskolci Egyetem Műszaki-Anyagtudományi Karának tudományos munkatársa.

Az egyetemen végzett anyagmérnöki, illetve kohómérnöki hallgatók rendelkeznek azzal a tudással is, amellyel az adott üzemben segítenek a gyártás folyamán, illetve el tudják látni a minőségbiztosítási feladatokat is. A jó hangulatú előadás során elhangzottak különböző érdekességek is, amelyek mind az anyagmérnökök munkáját dicsérik. Az előadó a főzéssel hasonlította össze a munkavégzés folyamatát. Ezt követően Orosz-Szirmai Georgina a fémek felület-technológiai alkalmazásairól tartott izgalmas előadást. A történelem kezdete óta ismert nemesfémről, az aranyról osztott meg érdekes információkat. Ez a ritka és értékes anyag fontos alapanyaga számos iparágnak, a díszítő aranyozástól, a high-tech ipari alkalmazásokon keresztül az űrtechnológiáig.

„Talán ez az egyetlen olyan természetben előforduló nemesfém, amelyet hidegmegmunkálással is tudnak alkalmazni. Nagyon könnyen alakítható és gyakorlatilag időtálló, megtartja felületi megjelenését és egyben a színét is, azaz korrózióálló” - fogalmazott Orosz-Szirmai Georgina, a Miskolci Egyetem Metallurgiai és Felülettechnikai Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa.

Az anyagmérnöki képzés jelenleg csak a Miskolci Egyetemen érhető el, így aki erre a szakra akar jelentkezni, annak lehetősége van az Ózdi Kihelyezett Tagozaton is elvégezni azt. Az előadás-sorozat következő állomása december 1-jén, pénteken lesz 11 órai kezdettel a Digitális Erőműben. A polimerek titokzatos világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.


332_0_t 332_1_t 332_2_t 332_3_t
332_4_t 332_5_t
Vissza